Bib Sophia lanceerde in januari een oproep om deel te nemen aan een residentie in het kader van Black History Month. Vier residenten werden op basis van hun motivatie, engagement, inzicht en voeling met het bibliotheekwezen en literatuur geselecteerd. Tijdens deze residentie bekijken en bekritiseren zij de huidige collectie, gaan ze in dialoog met het bibliotheekteam en doen voorstellen om deze aan te passen. Dit onderzoek en het mogelijke resultaat daarvan worden in twee publieke gesprekken met een moderator besproken.

De residenten

vincent

Sachka Vincent is freelance redactrice en taalleerkracht. Ze interesseert zich in de kolonisatie en dekolonisatie van Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse culturen met een kritisch oog. Een multiculturele samenleving zoals België hoort immers verbondenheid centraal te plaatsen. Het is van belang dat elke vorm van vervreemding tegengehouden wordt. Via een toegankelijke en accurate literatuurselectie introduceren we eveneens een essentieel perspectief in het nationale narratief. 

 

ba

Awa-Alice Ba studeerde afgelopen zomer af in als journaliste en is actief bij vzw Kuumba, het Vlaams-Afrikaanse Huis in de Matongé-wijk te Brussel. Ze schreef haar thesis ging over taalgevoeligheid, in het bijzonder over de koloniale connotatie van Afrikaanse terminologie in Belgische Kranten. Bewust omgaan met taal en met de geschiedenis van onze woorden vormt een goed begin om te vechten tegen ongelijkheid, onrecht en racisme, oppert ze. Ze werd grootgebracht tussen de boeken en kijkt uit naar inclusievere leesopportuniteiten. 

 

vanessa

Ange-Vanessa Nsazineza is een sociaal-geëngageerde studente Social Sciences voor wie lezen lang niet laagdrempelig was. Ze wilt niet alleen de catalogus onder de loep te nemen, maar ook de gangbare mechanismen in de bibliotheek en hoe dit ecosysteem mogelijks leidt tot een gebrek aan representaties en de monopolies van gelijkaardige stemmen. Ze vraagt zich af hoe een bibliotheek beleefd wordt, zowel door zij die op regelmaat van de klok de deur platlopen, als buren die er nog nooit een voet binnen zetten.

 

ma neza

Lisette Ma Neza is een echte Afro-Europeaan, maakt muziek en films, schrijft poëzie en performt als slam poet. Ons mensbeeld begint op scholen, in bibliotheken, bij ouders en onderwijzers - is ze van mening. Na het lezen van Americanah van Chimimanda Adichi Ngozi voelde ze een enorme opluchting. Het verhaal van Ifemelu, het hoofdpersonage, gaf Lisette’s eigen verhaal bestaansrecht. Lisette vindt dat we onszelf en elkaar dat bestaansrecht terug kunnen geven door de verhalen die we elkaar vertellen, waarmee we opgroeien en die we lezen. We mogen onze eigen verhalen zelf vertellen en het is nodig dat we leren luisteren naar elkaars verhalen.

uwinbabazi

Brenda Uwinbabazi is projectmedewerkster jeugd bij Muntpunt. De onderrepresentatie van verschillende perspectieven zorgde in haar jeugd voor een lichte afkeer van de Nederlandstalige literatuur. De klassiekers lieten haar koud, waardoor ze niet met haar neus tussen de boeken zat. Ze merkte op dat het dekolonisatietraject in Muntpunt  een positieve invloed heeft op de jeugdafdeling en bij uitbreiding de volledige collectie. Zij zal haar kennis en ervaring met dit traject delen met de residenten en het team. Brenda zingt, schrijft en is ook slam poet. 


Moderators 

kamal hedayat

Maryam K. Hedayat is een Iraanse beeldend kunstenares, curator, dramaturge en schrijfster die in Brussel woont. Ze studeerde cum laude af als Bachelor of Arts aan de Universiteit Antwerpen en ging daarna filmregie studeren aan LUCA School of Arts in Brussel. In 2019 werd ze geselecteerd voor een scenarioproject door Het Vlaams Audiovisueel Fonds. Ze schrijft momenteel een scenario voor haar eerste langspeelfilm. Daarnaast is ze ook de stadscurator bij ARGOS, centrum voor audiovisuele kunsten. Hedayat is ook stichtend lid van Wanda, een onafhankelijke actiegroep voor vrouwelijke regisseurs in België.

 

mena sebu

Baudouin Mena Sebu studeerde Afrikaanse Talen en Culturen in Gent. Na zijn studies liep hij via de Flanders Trainee Program stage bij de African World Heritage Fund in Johannesburg (Zuid-Afrika). Sinds kort is hij een doctoraalstudent aan de UA voor het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid (IOB). Baudouin onderzoekt  de heropleving van gebruikelijke autoriteiten in Haut-Uélé (DR Congo). Naast zijn studies is hij ook gids aan het MAS. Daar geeft hij rondleidingen voor een tijdelijke tentoonstelling: 100 x Congo. Verder presenteert Baudouin ook een podcast over de expositie.   

 

Exposant

Kunstenaar Ben Benaouisse gaat tijdens de maand maart de dialoog aan met Bib Sophia in het kader van Black History Month. Zijn werk overspant vele media, genres en thema's. Zijn artistieke carrière startte in de experimentele podiumkunsten, maar breidde zich uit naar performance, schilderkunst, installatiekunst en onbetreden paden. Onlangs kocht het S.M.A.K. een werk van hem, het eerste performance kunstwerk in de collectie.