Wat in huis?

We hebben een uitgebreide collectie in huis, echt voor elk wat wils.

Niet alleen Nederlandstalige literatuur maar ook enkele Anderstalige collecties. Zowel voor baby's en peuters, kleuters, lagere school kinderen en jongeren als voor volwassenen. Niet alleen boeken, maar ook een uitgebreide film & muziekcollectie kan je bij ons vinden net als een heel goede collectie voor als je nog Nederlands aan het leren bent. 

Aäron is sinds begin 2018 aan het werk in de bibliotheek en één van de drijvende krachten van de educatieve werking voor volwassenen. In het echte leven is Aäron een gepassioneerde kunstenaar en voor de bibliotheek dus dé ideale bron om onze kunstcollectie in de kijker te zetten (en up to date te houden). 

Hij zet deze week 'Dat kan mijn kleine zusje ook' van Will Gompertz in de kijker.

20191001 afbeelding kunstboek Will Gompertz.jpg

Kunstboeken, zeker als ze niet vol staan met foto’s, schrikken soms een beetje af. Toch verschenen er de voorbije jaren zeer vlot leesbare boeken over de fantastische wereld van de hedendaagse kunst. Will Gompertz bijvoorbeeld vertelt heel sappig over de artistieke evolutie van het impressionisme tot nu in zijn boek ‘Dat kan mijn kleine zusje ook’.

De titel van het boek roept uiteraard vooral vragen op en de auteur biedt geen simplistische antwoorden op de vraag wat wel kunst is en wat niet. Maar het is mooi hoe de auteur je wel toont hoe vaak het antwoord op die vraag is veranderd in een tijdspanne van één eeuw. Hij doet dat aan de hand van verhalen en anekdotes die het allemaal een beetje vatbaarder maken. Nochtans is dit boek helemaal niet verkleuterd. Het is een degelijk overzicht van wat er in de 20ste eeuw zoal werd geproduceerd en moedigt je aan om na te denken over de vraag waar het dan op dit moment allemaal naartoe gaat.

Wie hier effectief graag nog wat op doordenkt kunnen we dan weer het boek van Thijs Lijster aanraden: Kijken, proeven, denken: essays over kunst, kritiek en filosofie. Dit boek werd ons aangeraden door een vaste bibliotheekbezoekster. Het leuke aan Lijster is niet alleen dat hij heel erg helder schrijft, maar ook dat hij kunst absoluut niet op een eilandje plaatst. Hij is een grote voorstander van een constante dialoog tussen kunst, filosofie, politiek… Waar hij het over heeft is het belang van kunst voor de wereld, niet over kunst als een eilandje voor een elitaire minderheid. En ook hij trapt hierbij niet in de val van populisme. Je moet mensen nu eenmaal niet onderschatten.

Nederlandstalige collectie

Niet alleen zetten we in op een heel hedendaagse collectie, ook voor de klassiekers is er plaats in onze collectie. Dit wil dus zeggen dat zowel onze fictieboeken als onze informatieve collectie heel uitgebreid is.

 

Engelstalige collectie

We maken een mooie, kleine selectie van Engelstalige literatuur. Onderaan vind je enkele nieuwe aanwinsten.

Bulgaarse collectie

We zijn in mei 2019 gestart met een Bulgaarse (boeken)collectie, ook voor kinderen en volwassenen. Vanaf januari is er een collectie-maak-groep opgericht in de bibliotheek. Samen met deze groep zullen we de collectie opbouwen en up to date houden. We zijn altijd op zoek naar suggesties voor nieuwe titels, die mag u ons laten weten. Hebt u zin om mee te werken aan deze collectie? Mail Aäron Willem voor meer informatie. 

 

Franstalige collectie

Zoek je iets in het Frans? We hebben in onze bibliotheek de kleine wisselcollectie van onze buren aangevuld met de meest recente werken. Kan je het dan niet vinden of zoek je Franstalige dvd's en cd's in de collectie van : probeer dan de catalogus van de Franstalige bibliotheken in Brussel. 

De Franstalige bibliotheek van Schaarbeek, Sésame, zit naast de Nederlandstalige bibliotheek op Lambermontlaan 220.

Nederlandstalige collectie

Niet alleen zetten we in op een heel hedendaagse collectie, ook voor de klassiekers is er plaats in onze collectie. Dit wil dus zeggen dat zowel onze fictieboeken als onze informatieve collectie heel uitgebreid is.

Bovendien hebben we sinds dit jaar hebben we ook een collectie manga's en documentaires.  

We zijn ook bijzonder trots op onze fantastische collectie films, muziek en volwassen strips.

Voor de jongeren hebben we boven een hele aparte hoek geïnstalleerd waar niet alleen een collectie op maat staan maar ook een heerlijke hangplek is gemaakt. 

En wil je even rustig de krant of een tijdschrift lezen? Ontdek in onze leeshoek op de benedenverdieping een uitgebreide collectie. 

Kan u toch niet vinden wat je wilt of heb je nog enkele suggesties van materialen die we zeker niet mogen missen in onze bibliotheek, stuur ons een mail of ga via mijnbibliotheek voor je suggestie. Je krijgt dan ook bericht als je materiaal aangekomen is.

We hebben ook een uitgebreide collectie voor Nederlands leren. 

 

Bulgaarse Collectie

Een Bulgaarse collectie, wat houdt dat precies in? In de eerste plaats betekent dat een collectie die tot stand kwam in samenwerking met en op maat van de Bulgaarse Brusselaars. Een groep betrokken vrijwilligers met Bulgaarse wortels kiest samen met ons zowel de hedendaagse Bulgaarse toppers als de oerdegelijke klassiekers uit hun traditie. We zoeken hier bewust naar een pluralistisch evenwicht en een waaier aan verschillende smaken en kleuren zoals in onze Nederlandstalige collectie. Informatieve boeken mogen hierin uiteraard niet ontbreken. En een Bulgaarse collectie is ook voor niet-Bulgaren interessant. We bieden ook films, cd’s, boeken voor wie Bulgaars wil leren en vertalingen van de beste Bulgaarse boeken in het Nederlands, Engels en Frans.

Waarom een Bulgaarse collectie? En waarom bijvoorbeeld geen Arabische of Poolse? De voorbije jaren beslisten OBiB en de Nederlandstalige bibliotheken in Brussel om meer samen te werken op het vlak van collecties in andere talen. De bedoeling daarvan is dat we samen beter de verschillende gemeenschappen in Brussel kunnen bedienen. Zo vind je Arabische collecties in Sint-Joost, Sint-Gillis en Molenbeek, Russisch in Sint-Lambrechts-Woluwe, … In Schaarbeek kozen we voor het Bulgaars omdat dit de snelst groeiende groep is in onze gemeente. De voorbije jaren kwamen zeer veel Bulgaren in Schaarbeek wonen. Van alle andere nationaliteiten dan de Belgische is de Bulgaarse de op één na grootste groep.

Zoals de andere collecties is ook de Bulgaarse constant in beweging. We blijven zoeken naar interessante nieuwe aanwinsten en proberen op die manier een collectie aan te bieden die up-to-date en representatief is. De klankbordgroep van de Bulgaarse collectie selecteert de materialen, maar iedereen kan natuurlijk suggesties doen. Dat kan via Aäron (awillem@schaarbeek.irisnet.be. En je kunt je ook altijd kandidaat stellen om in de klankbordgroep actief te komen meewerken aan de collectie.

De klankbordgroep bestaat uit schrijvers, vertalers, leerkrachten, kunstenaars, … en mensen van verschillende partnerorganisaties :

Rada Gankova, Dimil Stoilov, Bayse Mehmedali, Velizar Chenkov, Hristo Karaslavov, Kalin Velchev, Aneta Todorova, Denis Kamber, Dimiter Prodanov, Boris & Linda Damyanov, Tatiana Levceva, Biser Alekov, Mehmed Mehmed, Nina Atanasova, Razia Alibhai, Stijn Callewaert, Els Patoor, Yoko Theeuws, Aäron Willem

Partnerorganisaties:

Gemeente Schaarbeek, OBiB, 1030 Cultuur, Agentschap Integratie en Inburgering, Foyer vzw, Orpheus  Europese School Laken, Bulgaarse school in Brussel Peyo Yavorov, Arthis, Cultuurconnect, Librebook

 

 

Българска колекция


Българска колекция от книги. Какво точно означава това? На първо място означава колекция, създадена в сътрудничество и според желанията на българите, живеещи в Брюксел. Група съпричастни към идеята доброволци с български корени, избраха заедно с нас, както най–добрите съвременни заглавия, така и класическите произведения на българската литературна традиция. Включихме разбира се енциклопедии и сборници за възрастни и деца. По този начин, ние съзнателно потърсихме жанрово и тематично разнообразие, за да може нашата българска колекция да бъде привлекателна за всички вкусове и предпочитания, подобно на нидерландската такава.

Това е колекция, предизвикваща интерес не само всред българите. Тя съдържа преводи на произведения от български автори на нидерландски, английски и френски език. За тези, които не знаят български език, но искат да се докоснат до неговата красота и богатство или пък да посетят България, сме осигурили съвременни разговорници и речници. Предлагаме също така компактдискове с музика и филми.

Защо точно българска колекция? И защо не, например, арабска или полска? През последните години OBiB и нидерландскоезичните библиотеки в Брюксел решиха активно и съвместно да работят в областта на създаването на колекции на различни езици. Целта е да сме в състояние да предложим книги на съответните езици, според различните езикови общности в Брюксел. В резултат на тази инициатива, Вие ще намерите арабскоезични колекции в Sint-Joost, Sint-Gillis и Molenbeek, рускоезични в Sint-Lambrechts-Woluwe и.т.н. Избрахме да създадем колекцията от книги на български език в Schaarbeek, защото българите са най–бързо разрастващата се общност в нашата община. През последните години, много българи предпочетоха да живеят в Schaarbeek, оформяйки по този начин най-голямата национална общност след белгийската.

Подобно на другите колекции, българската също е в процес на постоянно развитие. Ние продължаваме да търсим интересни нови заглавия, опитвайки се да поддържаме винаги актуален и достатъчно представителен набор от книги. Българската група от наши сътрудници подбра определени заглавия, но, разбира се всеки е добре дошъл с нови предложения. Ако имате такива, може да ги представите на г-н Aäron Willem, на електронна поща: awillem@schaarbeek.irisnet.be. Можете също така винаги да станете активен член на нашата група от българи – доброволци и заедно да работим върху обогатяването на колекцията.

Въпросната ни група от сътрудници се състои от писатели, преводачи, учители, хора на изкуството и.т.н., както и от представители на различни партньорски организации:

Рада Ганкова, Димил Стоилов, Байсе Мехмедали, Велизар Ченков, Христо Караславов, Калин Велчев, Анета Тодорова, Денис Камбер, Димитър Проданов, Борис и Линда Дамянови, Татяна Левчева, Бисер Алеков, Мехмед Мехмед, Нина Атанасова, Razia Alibhai, Stijn Callewaert, Els Patoor, Yoko Theeuws, Aäron Willem.

Партньорски организации:

Община Schaerbeek, OBiB, 1030 Cultuur, Фламандска агенция за интеграция, Foyer vzw, Orpheus, Европейско училище IV в Laeken, Българско училище „Пейо Яворов“ в Брюксел, Arthis, Cultuurconnect, Librebook.