Voor leerkrachten

Leerkrachten ondersteunen we graag waar we kunnen. 

Bekijk op deze pagina hoe je een klasbezoek kan boeken of wat het verschil is tussen een leerkrachtenkaart en een klaskaart.

Klasbezoeken

Op klasbezoek kan, maar altijd op afspraak. Dat kan op bibliotheek@schaarbeek.be of via 02 245 32 90

Omdat we het bezoek voor iedereen een beleving willen maken, kunnen we maar één klas tegelijk laten komen. Voor de lagere leeftijden lezen we bovendien graag voor tijdens een klasbezoek. Op vraag kan dat natuurlijk altijd voor de grotere leerlingen ook.

introductiebord

Klassen kunnen van maandag tot vrijdag ook buiten de openingsuren langskomen op afspraak.

Kinderen lenen bij voorkeur boeken uit op de klaskaart. De boeken terugbrengen is de verantwoordelijkheid van de leerkracht. Je kan ook uitlenen op een individuele kaart.

Boeken terugbrengen is dan de verantwoordelijkheid van de leerling en de ouders.

Alle boeken moeten voor de grote schoolvakanties teruggebracht worden.

Meer info, lees hier

Klaskaart versus individule lenerskaart

Ben je van plan om regelmatig met je klas boeken te ontlenen? Dan heb je de keuze tussen de volgende twee opties:

Klaskaart

De gratis klaskaart blijft in het bezit van de leerkracht, die hiermee het totale pakket van geleende materialen beheert.

De leerkracht heeft een goed overzicht en controle over de geleende materialen.

Je betaalt geen leengeld of boetes, enkel portkosten voor aanmaningen en vergoeding voor beschadigde werken.

Met deze pas kan je gratis boeken en luisterboeken, tijdschriften, vertelplaten, cd’s, gezelschapsspellen en dvd’s ontlenen. 

Je kan maximum 50 materialen uitlenen.

Het is uiteraard niet de bedoeling dat je als leerkracht materialen voor persoonlijk gebruik uitleent op de klaskaart.

Opgelet: vanaf dit schooljaar bedraagt de uitleentermijn 2 maanden voor boeken, luisterboeken, cd’s, vertelplaten, gezelschapsspellen en tijdschriften en 2 weken voor dvd’s. Je kan éénmalig verlengen met een maand, voor dvd’s opnieuw 2 weken.

Verlengen kan via mijn.bibliotheek.be. Indien je al een ‘Mijn bibliotheek-record’ hebt kan je een klaskaartnummer toevoegen. Anders registreer je via ‘Maak een profiel aan’. Geef als geboortedatum 99/99/9999 op. 

Problemen i.v.m. verloren materialen, beschadigingen enzovoort. worden met de verantwoordelijke leerkracht geregeld. Betalingen gebeuren contant of via bankcontact ter plaatse, niet via overschrijving. De leerkracht krijgt een betalingsbewijs. Niet afgehandelde problemen worden aan het eind van het schooljaar geregeld met de directie.

Bij verlies van je klaskaart betaal je 2 € voor de aanmaak van een nieuwe kaart.

Individuele lenerskaart

Bezorg ons een week vóór je eerste bezoek een leerlingenlijst, met opgave van geboortedatum en adres. Wij maken dan voor elke leerling een lenerskaart (gratis tot 18 jaar). 

Een individuele lenerskaart wordt meegegeven aan de leerling en kan ook gebruikt worden voor of na de klasbezoeken, tijdens de gewone openingsuren van de bib. Met deze kaart kan de leerling ook andere vestigingen bezoeken van het netwerk van de Brusselse bibliotheken.

De leerling draagt verantwoordelijkheid over zijn kaart en de geleende materialen. Hij betaalt dus ook boete, eventuele portkosten en vergoeding bij verlies van materialen. Zorg dat je dit zeker duidelijk maakt aan de leerlingen  en de ouders. We bezorgen elke leerling een overzicht van het reglement en de tarieven. 

Met deze kaart kan je maximum 15 boeken, luisterboeken, tijdschriften, cd’s, vertelplaten, gezelschapsspellen en dvd’s ontlenen.

De uitleentermijn bedraagt 4 weken. Alle materialen zijn gratis uit te lenen.  De materialen kunnen twee keer verlengd worden, tenzij ze gereserveerd zijn.

Bij verlies van zijn kaart betaalt de leerling 2 € voor de aanmaak van een nieuwe kaart.

Tip: Indien je voor het eerst voor een klas staat of van klas veranderde, vraag je best aan de vorige leerkracht of die al een klaskaart heeft.

Onze bibliotheek maakt deel uit van het netwerk van de Brusselse bibliotheken. Dit wil zeggen dat je met één lenerskaart terecht kan in alle Brusselse Nederlandstalige bibliotheken. De catalogus is beschikbaar via zoeken.schaarbeek.bibliotheek.be