Boekstart

Boekstart is een leesbevorderingsinitiatief van Iedereen Leest vzw, dat kinderen van 0 tot 2,5 jaar en hun ouders met boeken, lezen en de bibliotheek in contact wil brengen. 

 

Een jarige peuter met kroon met een 1 er op

Het programma sensibiliseert om zo vroeg mogelijk (voor)lezen en leesplezier binnen te brengen bij alle gezinnen, met bijzondere aandacht voor de meest kwetsbare. Want een vroeg contact met boeken en verhalen loont. Onderzoek toont aan dat kinderen die al vroeg kennismaken met boeken en voorgelezen worden, taalvaardiger zijn, meer woorden kennen, sneller kunnen lezen en beter kunnen rekenen.

Boekstart wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. In de praktijk willen we ouders van jonge kinderen op verschillende momenten tijdens de voorschoolse leeftijd een boekenpakket en informatie over voorlezen en de bibliotheek cadeau doen. Zo kan Boekstart ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boeken én de bibliotheek te laten ontdekken.

Boekstart wil alle kinderen gelijke kansen geven door de materialen en Boekstartboodschap zo breed mogelijk te verspreiden via Nederlandstalige kinderdagverblijven, onthaalouders en de Nederlandstalige bibliotheek.

Ouders krijgen een babyboekenpakket met een knisperboek als hun kind 6 maanden wordt verdeeld door de kinderdagverblijven en de consultatiebureaus van Kind en Preventie. Op de leeftijd van 15 maanden krijgen de kinderen via de kinderdagverblijven een bon die ze kunnen inruilen in onze bibliotheek voor een peuterboekenpakket.