Livre
Néerlandais

Over paden : een ontdekkingstocht

Robert Moor (auteur), Ernst De Boer (traducteur), Ankie Klootwijk (traducteur)

Zeven jaar reisde Robert Moor te voet over de wereld. Tijdens zijn tochten werd hem steeds duidelijker dat paden ons kunnen helpen om de wereld te begrijpen. De lezer volgt Moors ontdekkingstocht op de voet. Van onzichtbare mierenpaden naar paden die volledige continenten met elkaar verbinden, van snelwegen tot het internet: in alles volgen wij paden van hen die ons voorgingen.

In O

Titre
Over paden : een ontdekkingstocht
Auteur
Robert Moor
Traducteur
Ernst De Boer Ankie Klootwijk
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
On trails : an exploration
Éditeur
Utrecht: Ten Have, © 2019
383 p.
ISBN
9789025906801 (paperback)

Commentaires

Mieren zijn ons de baas

Frappant zijn de overeenkomsten tussen mens en dier als het om paden gaat. Robert Moor heeft zijn vermakelijke wandelboek verrijkt met wetenschappelijke kennis en filosofische inzichten.

Een fanatieke wandelaar ziet een pad vooral als een discrete assistent, een hulpmiddel op een verder autonome voetreis. Maar als de Amerikaan Robert Moor, hike-fanaat en journalist voor onder andere The New York Times, de beroemde Appalachian Trail van Georgia naar Maine loopt, bijna 3.000 kilometer lang, beseft hij dat die aanname niet klopt. Een wandelaar is geen vrijbuiter à la Jack Kerouac. Hij loopt zo volgzaam als een apostel over één lijn, het reeds bestaande pad.

Voor Moor, die er al van jongs af aan van droomde een echte hiker te worden (zo iemand met afgesleten bergschoenen, een ik-heb-alles-meegemaakt-blik en gebruinde, geaderde benen), is het een levensveranderd inzicht. Het ultieme doel van de reiziger mag dan ongebreidelde vrijheid zijn, maar een wandelpad, zelfs als dit eindeloos over bergtoppen en langs rivieren meandert, biedt geen ultieme vrijheid: het begrenst hem juist. In alles voegen wij ons naar het pad, filosofeert Moor, of juist …Lire la suite

Robert Moor liep het beruchte Appalachian Trail, een 3000 km lang pad in de VS. Onderweg, vroeg hij zich van alles af over het fenomeen paden. Hoe en waarom zijn ze ontstaan. Hij pakte het onderwerp breed op en verdiepte zich niet alleen in door mensen gemaakte paden, maar ook de paden van olifanten, insecten en zelfs fossielen worden gevolgd. Dat klinkt minder surrealistisch wanneer je beseft dat het woord ‘trail’ in het Engels ook ‘spoor’ betekent. In theorie, zegt Moor, staat het ons vrij om overal te gaan waar we willen, maar in de praktijk hebben we paden nodig. Zowel om fysiek ergens te komen als in overdrachtelijke zin, om je weg in het leven te vinden. Mensen, dieren en organismen zijn een onderdeel van hun collectieve kennis die de weg wijst in de wildernis. Een mier kan niet zonder de feromonen van zijn medemieren, een olifantenpad leidt naar water, een autoweg ligt vaak over een route die onze voorouders al gebruikten. Hier en daar dreigt het boek te ontsporen door de veel…Lire la suite

À propos de Robert Moor

Robert Jean Alexandre Mouret dit Robert Moor, né le 17 juillet 1889 à Rouen et mort le 23 décembre 1972 à Suresnes, est un acteur français.

Biographie

Il est inhumé à Paris au cimetière des Batignolles (26e division).

Filmographie

  • 1932 : Le Soir des rois de Jean Daumery
  • 1932 : Une jeune fille et un million de Max Neufeld et Fred Ellis - Pimpant
  • 1932 : Riri et Nono en vacances de Jacques Daroy - court métrage -
  • 1933 : Knock de Louis Jouvet et Roger Goupillières - L’instituteur
  • 1933 : L'Abbé Constantin de Jean-Paul Paulin - Le comte de Lar…En lire plus sur Wikipedia