Livre
Néerlandais

De tovervinger

Roald Dahl (auteur), Quentin Blake (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Genre:
Het bezit van een tovervinger is wel heerlijk maar je moet toch goed nadenken voor je ermee zwaait. Anders kunnen er vreemde dingen gebeuren. Vanaf ca. 8 jaar.
Sujet
Toveren
Extra subject
humor
Titre
De tovervinger
Auteur
Roald Dahl
Dessinateur
Quentin Blake
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The magic finger
Édition
26
Éditeur
Baarn: De Fontein, 2009
62 p. : ill.
ISBN
9789026131806 (hardback)

Commentaires

De ik-figuur, een 8-jarig meisje, vindt het verschrikkelijk dat buurman Kreitjes en zijn zoons op eendenjacht gaan. Als ze op een keer een jong hert geschoten hebben, wordt ze zó woedend dat ze de familie met haar tovervinger (die ze eigenlijk niet meer wil gebruiken) betovert. De Kreitjes krijgen vleugels en moeten een nest bouwen, omdat vier eenden met armen in hun huis zijn getrokken. Als die eenden de Kreitjes met hun eigen geweren bedreigen, tonen ze snel berouw. De betovering wordt verbroken en de Kreitjes zijn echte dierenvrienden geworden. Maar dan klinken elders weer geweerschoten... Vele mooie, sfeervolle zwart-witte pentekeningen, soms paginagroot, die goed aansluiten bij de tekst. Eenvoudig woordgebruik, korte eenvoudige zinnen. Grote letter, ruime bladspiegel, stevig wit papier. Spannend, soms humoristisch. Kort, beetje nonchalant geschreven fantasieverhaal. Herdruk met een nieuwe serie-omslag. Vanaf ca. 8 jaar.

De tovervinger

Het buurmeisje van de Kreitjes vindt het verschrikkelijk dat vader Kreitjes en zijn zonen op eendenjacht gaan. Als ze op een dag ziet dat ze een jong hert geschoten hebben, wordt ze vreselijk boos. Ze merkt dat ze een bijzondere gave bezit. Als ze woedend wordt, krijgt ze een tovervinger. Daarmee kan ze mensen betoveren. Natuurlijk betovert ze de Kreitjes. Zij worden omgetoverd en krijgen vleugels. Ondertussen nemen vier eenden het huis van de Kreitjes over. De eenden overnachten in het huis en de Kreitjes moeten zelf een nest maken om de nacht door te komen. Het wordt een stormachtige en natte nacht. De volgende dag komen de eenden met geweren op de Kreitjes af, klaar voor de jacht. Al gauw hebben de Kreitjes spijt van hun jachtgewoontes en beloven ze dat ze nooit meer zullen jagen. Kort daarop worden ze weer gewone mensen. Om hun belofte na te komen slaan ze hun jachtgeweren kapot. Het buurmeisje kijkt tevreden toe, maar in de verte hoort ze weer geweerschoten. Het is de familie …Lire la suite

À propos de Roald Dahl

Roald Dahl, né le 13 septembre 1916 à Llandaff au pays de Galles et mort le 23 novembre 1990 à Oxford en Angleterre, est un écrivain britannique et scénariste, auteur de romans et de nouvelles, qui s'adressent aussi bien aux enfants qu'aux adultes, mais mieux connu pour ses ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse.

Ses œuvres les plus célèbres sont Charlie et la Chocolaterie (Charlie and the Chocolate Factory, 1964), adapté plusieurs fois au cinéma, ainsi que des recueils de nouvelles : Bizarre ! Bizarre ! (Someone Like You, 1948) qui obtint le prix Edgar-Allan-Poe en 1954, et Kiss Kiss (1959).

Biographie

Enfance

Né au Pays de …En lire plus sur Wikipedia