Livre
Néerlandais

Nour, waarom zag ik het niet aankomen?

Rachid Benzine (auteur), Katelijne De Vuyst (traducteur)
De briefwisseling tussen een vader en zijn naar het kalifaat in Irak vertrokken dochter.
Titre
Nour, waarom zag ik het niet aankomen?
Auteur
Rachid Benzine
Traducteur
Katelijne De Vuyst
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Nour, pourquoi n'ai-je rien vu venir?
Éditeur
Kalmthout: Polis, 2017
117 p.
ISBN
9789463102384 (paperback)

Commentaires

Dochter van IS

In een onheilspellende briefroman probeert islamoloog Rachid Benzine de drijfveren te achterhalen van een jonge moslima die zich bij IS in Irak voegt.

Hectoliters inkt en scheepsladingen papier zijn er intussen besteed aan de opkomst van IS en de jihadterreur. Bijna elke dag verschijnen er nieuwe geopolitieke studies, alarmerende pamfletten of essays van (al dan niet zelfverklaarde) terrorismespecialisten. Is de impact van religie of van sociale achterstelling doorslaggevend of is er een zucht naar zelfdestructief avontuur?

Wat kun je aan dat hoog oplaaiende debat toevoegen met een literaire blik, zo vroeg de Frans-Marokkaanse islamoloog en onderzoeker Rachid Benzine (°1971) zich af na de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Benzine heeft zelf ettelijke boeken op zijn conto over de islam en predikt daarbij de nuance. Zowel vrijzinnigen als gelovigen zijn het er roerend over eens dat Benzine met Les nouveaux penseurs de l'islam (2004) de hand uitstak naar andersdenkenden. Hij heeft lak aan de groeiende groep scherpslijpers die de Koran al te letterlijk interpreteren.

Lire la suite

De briefwisseling tussen een vader en zijn naar het kalifaat in Irak vertrokken dochter Nour ('Licht') tekent invoelend hoe jihadisme hun harmonieuze, liefdevolle eenheid dreigt te ondergraven. De vader, hoogleraar wijsbegeerte, staat voor de verlichte islam, voor vrijheid en tolerantie, de dochter zingt de lof van de Islamitische Staat en is blind voor de wreedheden. Vanuit die posities groeit nu van 2014 tot 2016 een dialoog, waarin beiden hun argumenten en rechtvaardiging rationeel dan wel emotioneel uitserveren. De dochter trouwt ter plekke, raakt in verwachting en bewierookt vooralsnog, ingekapseld en kortzichtig, haar man. De vader, weduwnaar, botst ook op de universiteit zwaar met agressief obscurantisme. Hoe nu verder? Welke zeggenschap rest hun nog, voor haar, voor hem? Rachid Benzine (Marokko, 1971), islamoloog en boegbeeld van de liberale islam, illustreert aldus in deze briefroman significant de intellectuele, spirituele en religieuze ontwaarding die ideologische radicalis…Lire la suite

À propos de Rachid Benzine

CC BY-SA 4.0 - Image by Chris93

Rachid Benzine, né le 5 janvier 1971 à Kénitra au Maroc, est un islamologue, politologue et enseignant franco-marocain. Romancier et dramaturge, Rachid Benzine est une des figures de proue de l'islam libéral francophone.

Biographie

Né en 1971 au Maroc, à Kénitra, Rachid Benzine arrive en France, à Trappes, à l'âge de sept ans. En 1996, il devient champion de France de kick-boxing.

Études

Formé à l'école des sciences humaines, Rachid Benzine est « chercheur à l'Observatoire du religieux (Aix-en-Provence), il enseigne à l'Institut d'études politiques d'Aix, au Maroc, à la Faculté protestante de Paris, et à l'Université catholique de Louvain (Belgique) ». « Diplômé en économie, il a goûté aussi aux sciences politiques, à l’histoire et à la philosop…En lire plus sur Wikipedia