Livre
Néerlandais

Nooit meer bang

Mélanie Rutten (auteur), Katelijne De Vuyst (traducteur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Konijntje is als vondeling liefdevol opgevangen door Hert. Maar op een dag gaat hij op pad om groot te worden en zijn angsten te overwinnen. Gelukkig is hij niet de enige. Prentvertelling met sfeervolle waterverfillustraties en poëtische, filosofische tekst. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
Nooit meer bang
Auteur
Mélanie Rutten
Traducteur
Katelijne De Vuyst
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
L'ombre de chacun
Éditeur
Sans lieu de publication: Book Island, 2014
[56] p. : ill.
ISBN
9780994109811 (hardback)

Commentaires

Op een dag blijkt dat een konijntje te vondeling is gelegd voor de deur van Hert. Het bangelijke Hert zorgt liefdevol voor Konijntje en samen hebben ze het goed. Als Konijntje op een keer in een diepe kuil is gevallen, wordt hij gevonden door een stoer jongetje met een zwaard en helm: Soldaat. Soldaat helpt Konijntje eruit en samen trekken ze verder. Ze ontmoeten Kat die zich bij hen aansluit. Alle drie proberen ze hun verschillende angsten te overwinnen. Op poëtische wijze geschreven verhaal over gemis, scheiding, dood, opgroeien, (overwinnen van) angsten, maar ook over vriendschap, verlangen, vertrouwen, moed, veiligheid en goedhartigheid. Een verhaal als een dans, breekbaar, verwarmend, gevoelig en teer. Vol met zowel levenswijsheden als herkenningsmomenten voor de lezer. Licht filosofisch en niet-moralistisch van aard en met veel zeggingskracht in de met zorg gekozen woorden. De stemmige illustraties, pentekeningen die in een herfstig kleurenpalet zijn ingekleurd met waterverf, he…Lire la suite

Nooit meer bang

Dit is een bijzonder boek, in de eerste plaats omwille van de vormgeving. Er staan heel veel illustraties (aquarellen) op ouderwets aandoend ecru tekenpapier in. Het verhaal wordt verteld in korte tekstfragmenten bij de prenten. Het lijkt op een script voor een toneelstuk in tien taferelen. De cast is als volgt: een Konijntje dat groot wil worden, een bangelijk Hert, een Soldaat (een kleine jongen(?)) op oorlogspad, een Kat die altijd hetzelfde droomt, een Boek dat alles wil weten en een Schaduw.

Op een dag ligt Konijntje in een mandje voor de deur van Hert. Hert zorgt goed voor hem en Konijntje voelt zich veilig. Ze spelen en praten ook veel samen en Konijntje is bang dat Hert er ooit niet meer zal zijn. Hert vreest de dag dat Konijntje zijn eigen weg zal gaan. Dan is Konijntje opeens weg (waarom dat verneem je later). Hij is in een kuil gevallen en wordt gered door Soldaat. Ze willen allebei alleen blijven. Dus besluit Soldaat: Dan blijven we toch alleen. Maar samen. D…Lire la suite

À propos de Mélanie Rutten

Mélanie Rutten (née en 1974) est une photographe, auteure et illustratrice belge de littérature jeunesse.

Biographie

Née en Belgique, Mélanie Rutten vit son enfance en Amérique centrale et en Afrique, puis retourne, à l’adolescence, à Bruxelles, ville où elle réside depuis. Elle a suivi une formation en photographie et en illustration. Elle mène une activité d'écriture et d'illustration en littérature jeunesse depuis 2008. Et parallèlement, elle anime des ateliers artistiques, à la fois pour enfants et adultes,,,,.

Prix et distinctions

  • 2011 : Prix Sorcières, catégorie Premières lectures, pour Oko, un thé en hiver
  • 2014 : Mention Fiction, prix BolognaRagazzi de la Foire du livre de jeunes…En lire plus sur Wikipedia