Livre
Néerlandais

De zoetheid van geweld

Manon Uphoff (auteur)

De zoetheid van geweld

Genre:
Negen verhalen over door het leven beschadigde personages, worstelend met schuldgevoelens over wat verkeerd gegaan is in hun leven.
Titre
De zoetheid van geweld
Auteur
Manon Uphoff
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2013
190 p.
ISBN
9789023473688 (paperback)

Commentaires

In haar verhalenbundel De zoetheid van geweld bundelt Manon Uphoff negen verhalen. Allemaal cirkelen ze rond dezelfde thematiek: die van de onverbiddelijkheid van onze condition humaine. Dat klinkt ernstig en dat is het uiteraard ook. Maar Uphoff weeft er zoveel schoonheid, liefde en troost door dat je dit boek uiteindelijk toch met warmte omarmt.
Vriendschap en vijandschap, liefde en haat: het zijn tegengestelde begrippen, maar ze liggen vaak vervaarlijk dicht bij elkaar. En waar komen ze nog dichter bij elkaar dan in de context van het gezin, of, iets breder, de familie? Familiebanden zijn bij uitstek banden die feitelijk onverbrekelijk zijn, banden die tot liefde dwingen, ondanks alles, door dik en dun. Dat neemt niet weg dat ze vaak tot geweld leiden. Fysiek geweld, maar ook, sluipender en misschien wel gewelddadiger: psychische terreur. En het is die laatste vorm die Uphoff in De zoetheid van geweld zo onverbiddelijk en meesterlijk exploreert. 
Het is dus gee…Lire la suite
Voor het eerst sinds 'De fluwelen machine' (1999) brengt Manon Uphoff (1962) een verhalenbundel uit, het genre waarin zij in 1995 debuteerde met 'Begeerte'. In de tussenliggende jaren schreef ze romans, novellen en non-fictie. Haar novelle 'De ochtend valt' werd begin 2013 bekroond met de Opzij Literatuurprijs. De negen verhalen in deze nieuwe bundel bevatten vertrouwde elementen voor wie meer van Uphoff las: door het leven beschadigde personages, worstelend met schuldgevoelens over wat verkeerd gegaan is in hun leven (of wat ze onmachtig verkeerd hebben laten gaan) en een zekere fascinatie voor zowel liefde en erotiek als lelijkheid, wreedheid, gebrek en verval. Ook stilistisch bekommert Uphoff zich niet om makkelijk weglezende volmaaktheid, een zekere weerbarstigheid kenmerkt de verhalen vol krachtige beelden. In een aantal verhalen laat de auteur zien wat de bronnen voor haar schrijverschap zijn, zoals het grote, nauwelijks functionerende gezin waarin ze oproeide, een krantenberich…Lire la suite