Livre
Néerlandais

Zomerpret

Leen Van Durme (auteur)
Public cible:
0-2 ans et plus
Een steppende olifant vraagt aan een fietsende giraf of hij meegaat naar het strand. Onderweg sluiten steeds meer dieren zich aan. Hardkartonnen prentenboek in oblong met steeds breder wordende pagina's en eenvoudige illustraties in zachte tinten. Vanaf ca. 2 jaar.
Titre
Zomerpret
Auteur
Leen Van Durme
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2010
[12] p. : ill.
ISBN
9789044813128 (hardback)

Commentaires

Leen Van Durme schreef het prentenboek Zomerpret voor haar zoontje Rio. Het verhaal gaat over Olifant die naar zee gaat en die onderweg allerlei dieren tegenkomt. Eerst ontmoet hij Giraf, daarna de Eendjes en ten slotte Pinguïn. Ze hebben allemaal zin om zandkastelen te bouwen, pootje te baden, met de bal te spelen. Maar eerst gaan ze nog een lekker ijsje eten. Achteraf, tijdens het spelen aan zee, hebben ze heel veel zomerpret. 
Zomerpret is een stapelverhaal waarbij telkens een nieuwe figuur de dierenstoet langer maakt. Je merkt dit niet alleen aan de prenten, het boekje zelf is ook trapsgewijs gebonden. De eerste pagina is klein, de tweede al een stukje groter enzovoort. Eens alle dieren aanwezig zijn, behouden de pagina’s hun grootte. Door dit effect verkrijgen we dus een langwerpig, rechthoekig boekje. Het kartonboekje heeft stevige bladzijden en afgeronde hoeken.
De tekst is kort en kernachtig. Je ziet ook aan de taal dat het een stapelverhaal is. De zinn…Lire la suite
Hardkartonnen prentenboekje in oblong formaat met twee afgeronde hoeken. Het omslag, tevens de eerste bladzijde, is smal. De daarop volgende bladzijden worden steeds een stukje breder. Voorop staat een olifant met een stepje. Op de volgende bladzijde komt daar een giraffe bij. Samen gaan ze naar het strand. Daarna wordt de stoet dieren steeds langer. Ieder dier heeft zijn eigen vervoermiddel en elk dier heeft weer een nieuw plannetje voor het strand. Dit is te lezen in de begeleidende teksten die naast het desbetreffende dier zijn afgedrukt. Op het strand eten de dieren een ijsje. Daarna gaan ze lekker spelen met water en zand. Zeer eenvoudig boekje in zachte kleuren met duidelijk herkenbare dieren en voorwerpen, dat peuters zeker zal aanspreken omdat er veel is te zien en te benoemen. Vorm en inhoud zijn daarbij goed op elkaar afgestemd, doordat met het groeien van de stoet, de bladzijden steeds breder worden. Vanaf ca. 2 jaar.

Zomerpret

In 'Zomerpret' gaat Olifant op weg naar zee. Onderweg ontmoet hij Giraf, Eendjes, en Pinguïn. Allemaal hebben ze zin om te gaan zwemmen, vliegeren, zandkastelen bouwen, pootjebaden, … Maar eerst gaan ze natuurlijk een lekker ijsje eten.
Dit kartonboekje is trapsgewijs gebonden. Zo wordt de stoet die Olifant volgt telkens langer. De prenten zitten vol met herkenbare figuurtjes, zoals een bal, een vlieger, een parasol. Kinderen kunnen naar hartenlust wijzen en benoemen.
Kortom een leuk boekje vol zomerse ingrediënten!