Kroniek van een Vlaamse familie waarin langs de mannelijke lijn wordt verteld over de veranderingen die zich in de loop van de twintigste eeuw voltrokken, met name de veranderde omgang met het katholiek geloof
Sujet supplémentaire
luisterboeken
Titre
De bloemen : roman
Auteur
Koen Peeters  (inlezer)
Langue
Néerlandais
Distributor
Brussel: Luisterpunt, 2009
1 cd
Durée
5:55:28
Note
Stem: Man Vlaamse stem

Plusieurs formats:

Commentaires

Koen Peeters zit zijn voorvaderen op de hielen in fijnzinnige familieroman

Koen Peeters zit zijn voorvaderen op de hielen in fijnzinnige familieroman

Een klein Kempisch boekske

Een onversneden familieroman, dat verwacht je niet meteen van ironicus Koen Peeters. In De bloemen brengt hij het lijnenspel tussen de generaties en tussen vaders en zonen fijnmazig in kaart. Na zijn erg geslaagde Grote Europese Roman opteert hij voor een 'klein Kempisch boekske'. Maar wat een rijk boekske.

"Stamboom, wat een vreemd woord vond ik dat altijd al, voor dat knoestige, vervlochten struikgewas van genetica. Zoals in een streekroman, gaat het over eenvoudige, wonderbaarlijke levens in de Kempen", zo noteert de verteller in De bloemen zijn missie. Op het eerste gezicht verandert Koen Peeters het geweer drastisch van schouder met deze stevige heimatroman, die een volle eeuw bestrijkt en de levens van zijn grootmoeder en grootvader, ooms en vader op de hielen zit. Maar voor een rechtoe rechtaan familiesaga vol straffe anekdotiek moet je natuurlijk niet…Lire la suite

Loopt Gij met ons mee?

Koen Peeters beklom zijn stamboom en daalde weer af met verhalen over zijn vader en grootvader. En over God, want die was overal.

Gelukkig maak ik altijd aantekeningen bij het lezen, want het is nu een week geleden dat ik De bloemen uitlas en er is me van de nieuwe Koen Peeters niets bijgebleven. Niet dat het een vervelend boek is, verre van. De bloemen leest prettig weg en hindert geen moment. Toegegeven, grote complimenten zijn dat niet.

De bloemen bestaat uit een aantal verhalen die elkaar vinden. Twee daarvan spelen zich af in het verleden: de levensverhalen van Koen Peeters' vader en grootvader. Een derde verhaal speelt zich af in het heden en toont de auteur zelf, die grasduint in oude brieven en andere documenten. Op basis daarvan reconstrueert/fantaseert hij de levens van zijn grootvader en vader. (In een nawoord waarschuwt de auteur: 'Niets is waar in deze roman. Hij is hooguit zeer losjes geïnspireerd op familieverhalen.') Deze hoofdstukken in het heden hebben iets column-achtigs: nuchtere, haast journalistieke observaties, met milde humor en een likje melancholie. Een beetje in de stijl van J…Lire la suite

Bloemen voor het vaderland

In De bloemen traceert Koen Peeters zijn voorvaderlijke wortels in de Kempen. De eigenzinnige streek- en familieroman zet zijn oeuvre florissant voort.

Oppervlakkig bekeken lijken we ver verwijderd van de internationale richting die Koen Peeters (°1959) met zijn Grote Europese roman (2007) was ingeslagen. Ten gronde is er echter niets nieuws onder de zon. Van de hoofdsteden van Europa tot de bloemen die uitgezaaid zijn over de bladzijden van zijn familiegeschiedenis: altijd gaat het om verzamelingen die het lokale verleden aansluiten op het globale heden. Wat Peeters zoekt, zijn sporen, restanten van wat verdwenen is. In die zin is hij zelfs een documentair schrijver. Alleen toont de reconstructie van het verleden ook altijd een fictie van het heden. Dat is zijn ironie, het is de bron van zijn verbeelding. Ook in De bloemen , waar hij het levensverhaal van zijn vaders tot een spiegel maakt van de 'vederlichte vooruitgang' in de Kempen. Een spiegel die ook de schrijver zelf toont.

Het begin is als thuiskomen: lichtvoetig, trefzeker. Met een knipoog naar de conventies van de pastorale vertelt…Lire la suite

Koen Peeters (1959) debuteerde in 1988 en heeft sindsdien heeft een negental boeken op zijn naam staan, waarvan "Grote Europese roman" uit 2007 de bekendste en meest bejubelde is. Hij noemt zichzelf "een overtuigd Belg" en studeerde communcatiewetenschappen en antropologie. Voor deze roman keert hij terug naar de zijn geboortestreek de (Vlaamse) Kempen. Deze roman is een fictieve familiekroniek waarin langs de mannelijke lijn (grootvaders, vaders en zonen) wordt verteld over de veranderingen die zich in de loop van de twintigste eeuw voltrokken. Centraal staat de veranderde omgang met het katholiek geloof, van de roomse piëtiet van de grootouders tot de geloofsafval van de schrijver. Peeters beschrijft dit proces met liefde en zonder ironie, in een heldere poëtsche stijl. Mooi vormgegeven gebonden uitgave, in een stijl die verwijst naar werk van boekverzorgers uit het interbellum; normale druk.

À propos de Koen Peeters

Koen Peeters, né à Turnhout le 9 mars 1959, est un écrivain belge d'expression néerlandaise.

Œuvres

  • 1988 – Conversaties met K, Meulenhoff/Kritak, Amsterdam/Louvain
  • 1991 – Bezoek onze kelders, Meulenhoff/Kritak, Amsterdam/Louvain
  • 1993 – De postbode, Meulenhoff/Kritak, Amsterdam/Louvain
  • 1996 – Het is niet ernstig, mon amour, Meulenhoff, Amsterdam
  • 1997 – Bellevue/Schoonzicht (récit écrit en collaboration avec Kamiel Vanhole), Meulenhoff, Amsterdam
  • 2001 – Acacialaan, Meulenhoff, Amsterdam
  • 2004 – Mijnheer sjamaan, Meulenhoff Literair, Amsterdam
  • 2006 – Fijne motoriek, Meulenhoff/Manteau, Amsterdam/Anvers
  • 2007 – Grote Europese roman, Meulenhoff/Manteau, Amsterdam/Anvers

En lire plus sur Wikipedia