Biecht van een moordenaar : verteld in één nacht : roman

Joseph Roth (auteur), Elly Schippers (traducteur), Els Snick (postface)

Biecht van een moordenaar : verteld in één nacht : roman

Dans la série:
Op een nacht vertelt een Russische emigrant zijn levensgeschiedenis aan de stamgasten van een Parijs café om zijn geweten als ex-politiespion te kunnen zuiveren.
Titre
Biecht van een moordenaar : verteld in één nacht : roman
Auteur
Joseph Roth
Traducteur
Elly Schippers
Postface
Els Snick
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Beichte eines Mörders, erzählt in einer Nacht
Éditeur
Amsterdam: L.J. Veen Klassiek, 2016
186 p.
ISBN
9789020415179 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Een buitenechtelijke zoon van een Russische edelman zoekt tevergeefs maatschappelijke erkenning en compenseert zijn mislukking door als spion in Parijs voor de tsaristische geheime dienst te gaan werken. Het gebrek aan status en verlies aan zelfrespect door het werk als verklikker vormen de leidraad in deze korte roman, die toont hoe een mens verstrikt kan raken in een combinatie van individuele schuld en het onvermijdelijke noodlot. De hoofdpersoon, de ik-verteller, mist de sympathie die voor identificatie nodig is. Een sfeervolle vertelling, maar wel in een wat gedateerd tempo en met veel toevalligheden. Nieuwe vertaling van de roman die Joseph Roth (1894-1939), in 1936 op de vlucht voor de nazi’s, in ballingschap deels in Amsterdam voltooide.

À propos de Joseph Roth

Moses Joseph Roth (2 septembre 1894, Brody, Galicie - 27 mai 1939, Paris) est un écrivain et journaliste autrichien, né en Galicie, aux confins de l'Empire autrichien (aujourd'hui en Ukraine), sous le règne de François-Joseph, dans une famille juive de langue allemande.

Âgé de 20 ans au début du premier conflit mondial, il participe à l'effort de guerre dans des unités non combattantes tel le service de presse des armées impériales. Il devient ensuite journaliste à Vienne et à Berlin, puis publie ses premiers textes à la chute de l'Empire austro-hongrois en 1918, notamment Hôtel Savoy (Hotel Savoy. Ein Roman, 1924), Job, roman d'un homme simple (Hiob, Roman eines einfachen Mannes, 1930) et La Crypte des capucins (Die Kapuzinergruft, 1938). …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions