Livre
Néerlandais

Portret van een jongeman

J.M. Coetzee (auteur), Peter Bergsma (traducteur)
Titre
Portret van een jongeman
Auteur
J.M. Coetzee 1940-
Traducteur
Peter Bergsma
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Youth
Éditeur
Amsterdam: Cossee, 2002
208 p.
ISBN
90-5936-002-8 9789059360020 (hardback)

Commentaires

Groot is de verleiding J.M. Coetzees Portret van een jongeman te lezen als een (soort) vervolg op zijn Jongensjaren, scènes uit de provincie, waarin hij op een voor zijn doen erg openhartige manier over zijn kindertijd schreef. In het eerste hoofdstuk al licht Coetzee een vermoedelijke tip van de sluier: "De vraag wat zijn dagboek in mag en wat voor altijd verhuld moet blijven raakt de kern van alles wat hij schrijft." De jongeman in kwestie heet wel John, zijn ouders leefden in Worcester, in de roman wordt, net als in Jongensjaren, een welbepaalde periode uit zijn leven beschreven. Dit keer staat de geestelijke en psychische ontwikkeling centraal die een jongeman doormaakt tussen zijn negentien en zijn tweeëntwintig. Als je weet dat Coetzee geboren is in 1940, dan lijken enkele data in de roman ook effectief te kloppen. Hoe relevant de vraag naar het al of niet autobiografische karakter tot op zekere hoogte mag zijn, Portret van een jongeman is meer dan ee…Lire la suite
Coetzee (Kaapstad 1940) is een veelgelezen, veelbekroonde en hier regelmatig vertaalde auteur van geëngageerd literair werk. Dit nieuwe boek beschrijft het leven van een jonge Afrikaanse intellectueel die in Londen gaat wonen om een groot dichter te worden en meeslepend te leven. Welk talent hij ook heeft, niet het talent om te slagen. Coetzee beschrijft indringend het tragische leven van de naar inzicht zoekende man, die steeds meer de contouren van een schlemiel gaat aannemen. Zonder twijfel een intrigerend boek, al mist het de maatschappelijke relevantie die veel van Coetzees werk zo extra belangwekkend maakt. De uitgave is mooi verzorgd en de vertaling is goed. Kleine druk.

À propos de J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Image by Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

J. M. Coetzee (Coetzee se prononce [kutˈsiə] en afrikaans moderne, mais Coetzee lui-même prononce [kutˈseː]. La BBC  préconise la prononciation [kʊtˈsiː] en anglais en se basant sur la prononciation de l'auteur.), de son nom complet John Maxwell Coetzee, est un romancier et professeur en littérature australien, d'origine sud-africain, et d'expression anglaise, né le 9 février 1940 au Cap en Afrique du Sud. Il est lauréat de nombreux prix littéraires de premier ordre dont le prix Nobel de littérature en 2003. Marquée par le thème de l'ambiguïté, la violence et la servitude, son œuvre juxtapose réalité politique et allégorie afin d'explorer les phobies et les névroses de l'individu, à la fois victime et complice d'un système corrompu qui anéantit son langage,.

Biographie

Coetzee naît au Cap dan…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions