Livre
Néerlandais

Het goede verhaal : over fictie, waarheid en psychotherapie

J.M. Coetzee (auteur), Peter Bergsma (traducteur), Arabella Kurtz (auteur)

Het goede verhaal : over fictie, waarheid en psychotherapie

Discussie tussen een Nobelprijswinnaar en een psychoanalytica over het vertellen van verhalen, de waarheid daarachter en de betekenis daarvan.
Titre
Het goede verhaal : over fictie, waarheid en psychotherapie
Auteur
J.M. Coetzee 1940- Arabella Kurtz
Traducteur
Peter Bergsma Joost Poort
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The good story : exchanges on truth, fiction and psychoanalytic psychotherapy
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Cossee, 2015
223 p.
ISBN
9789059365858 (hardback)

Commentaires

De verhalen die we verzinnen

PSYCHOLOGIE. Iedere mens verzint verhalen om de werkelijkheid aan te kunnen, en is in zekere zin dus auteur. Het is het thema van een fascinerend dialoogboek waarin de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee en psychotherapeute Arabella Kurtz van gedachten wisselen over de misleidende psyche van de mens.

J.M. Coetzee (°1940) is een schrijver die zich van nature bezighoudt met de raakgebieden - niet: de grens - tussen werkelijkheid en fictie. Of een personage nu Robinson Crusoe heet of J.M. Coetzee: in zijn romans schildert Coetzee de waarheid af als iets wat gemaakt wordt, niet als iets wat is. Daarbij zijn schaamte en schuld geëigende motieven in zijn werk. Het summum hiervan vormt natuurlijk In ongenade.

Eigenlijk mag het daarom geen verrassing heten dat, wanneer Coetzee en psychotherapeut/hoogleraar Arabella Kurtz in 2011 in gesprek raken, de inzet verhalen is. Hun gesprek raakt een van de belangrijkste kwesties in de postreligieuze wereld waarin we leven: in welke verhalen geloven we? Welke verhalen verzinnen we voor en over onszelf?

Een correspondentie is naast een samenspel een duel. En een duel moet gelijkwaardige tegenstrevers hebben om interessant te zijn voor anderen. Het duel tussen Coetzee en Paul Auster, die in 2012 hun briefwisseling in boekvorm publicee…Lire la suite

Dit uitermate boeiende boek gaat over wat waarheid en fictie is. In een briefwisseling tussen een Nobelprijswinnaar voor literatuur en een psychonanalytische psychotherapeute zoeken dezen samen vanuit hun eigen achtergrond en discipline naar wat waarheid is. De analyticus luistert naar het verhaal, schrijvers en hun problematische ideeën over fictie en waarheid. Wat zijn de eigenschappen van een goed verhaal? Bij de psychoanalyse wordt de diepste waarheid verteld bij het analyseren van de weerstand. Wat is historische waarheid, wat is filosofische waarheid, wat is wetenschappelijke waarheid of berust waarheid op emoties? Bij psychotherapie gaat het om innerlijke waarheid. Maar waarheid is intersubjectief, waarheid berust op herinnering en interpretatie. Dus wat is werkelijk waar? Een boek voor hen die graag in deze discussie mee willen gaan. Voorkennis van wetenschappelijke begrippen en theorieën is nodig.

À propos de J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Image by Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

J. M. Coetzee (prononciation : /kʊtˈsiə/), de son nom complet John Maxwell Coetzee, est un romancier et professeur en littérature australien, d'origine sud-africain, et d'expression anglaise, né le 9 février 1940 au Cap en Afrique du Sud. Il est lauréat de nombreux prix littéraires de premier ordre dont le prix Nobel de littérature en 2003. Marquée par le thème de l'ambiguïté, la violence et la servitude, son œuvre juxtapose réalité politique et allégorie afin d'explorer les phobies et les névroses de l'individu, à la fois victime et complice d'un système corrompu qui anéantit son langage,.

Biographie

Coetzee naît au Cap dans une famille boer calviniste (colons afrikaners). Son père est avocat et sa mère institutrice. L'anglais est sa langue maternelle. Il suit sa scolarité dans une école ang…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions