Livre
Anglais

Disgrace

J.M. Coetzee (auteur)
Een ontslagen universitair docent ondervindt aan den lijve hoezeer de raciale verhoudingen in Zuid-Afrika zijn gewijzigd.
Titre
Disgrace
Auteur
J.M. Coetzee 1940-
Langue
Anglais
Éditeur
London: Vintage, 2000
219 p.
ISBN
0-09-928482-0 9780099289524 (paperback)

Plusieurs langues:

Commentaires

Wanneer David Lurie, een blanke man van middelbare leeftijd, door een avontuurtje met een studente zijn baan als universitair docent verliest, trekt hij in bij zijn dochter Lucy in een klein boerderijtje op het Zuid-Afrikaanse platteland. Op gruwelijke wijze ondervindt hij aan den lijve hoezeer de verhoudingen in het moderne Zuid-Afrika zijn gewijzigd en hoe weinig plaats er nog lijkt te zijn in dit land voor hem en zijn dochter. Dit heeft ook consequenties voor persoonlijke verhoudingen: in haar vastbeslotenheid zich, ondanks ondraaglijke vernederingen te handhaven, vervreemdt zijn dochter zich van hem. Zoals goede boeken vaker doen, geeft ook Disgrace een indringender beeld van de situatie in Zuid-Afrika dan een krantenartikel of journaaluitzending vermag. Het is een somber boek; het enige wat vrolijk stemt, is dat het zo buitengewoon goed geschreven is. Coetzee is een van de bekendste Zuid-Afrikaanse schrijvers. Andere titels van hem zijn b.v. "Waiting for the Barbarians" en "Life …Lire la suite

À propos de J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Image by Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

J. M. Coetzee (Coetzee se prononce [kutˈsiə] en afrikaans moderne, mais Coetzee lui-même prononce [kutˈseː]. La BBC  préconise la prononciation [kʊtˈsiː] en anglais en se basant sur la prononciation de l'auteur.), de son nom complet John Maxwell Coetzee, est un romancier et professeur en littérature australien, d'origine sud-africain, et d'expression anglaise, né le 9 février 1940 au Cap en Afrique du Sud. Il est lauréat de nombreux prix littéraires de premier ordre dont le prix Nobel de littérature en 2003. Marquée par le thème de l'ambiguïté, la violence et la servitude, son œuvre juxtapose réalité politique et allégorie afin d'explorer les phobies et les névroses de l'individu, à la fois victime et complice d'un système corrompu qui anéantit son langage,.

Biographie

Coetzee naît au Cap dan…En lire plus sur Wikipedia