Livre
Anglais

The childhood of Jesus

J.M. Coetzee (auteur)

The childhood of Jesus

Dans la série:
Twee bootvluchtelingen, een oudere man en een jongen die door de man onder diens hoede is genomen, proberen in een niet nader genoemd en grillig Spaanstalig land een nieuw leven op te bouwen.
Extra subject
allegorieën
Titre
The childhood of Jesus
Auteur
J.M. Coetzee 1940-
Langue
Anglais
Éditeur
London: Vintage, 2014
329 p.
ISBN
9780099581550 (paperback) 9780099581536 (paperback)

Commentaires

Twee bootvluchtelingen proberen in een Spaanstalig land een nieuw leven op te bouwen: een al wat oudere man en een jongen die door de man onder zijn hoede is genomen. Een redelijk serieus portet van de pogingen van ontwortelde mensen om een nieuw leven op te bouwen wordt doorsneden door twee abstractere en moeilijk te plaatsen verhaalmotieven, ten eerste het feit dat de schrijver nergens specifiek zegt om welk land het gaat (hetgeen soms een Kafkaïaanse vervreemding in de hand werkt), en ten tweede het gegeven dat de man het in zijn hoofd gehaald heeft dat hij de moeder van de jongen zal vinden, met andere woorden dat hij een nog onbekende vrouw zal herkennen als de 'voorbestemde' en daardoor meteen ook biologische moeder van het kind. Hierdoor krijgt het verhaal iets surreëels en afstandelijks, en de lezer die verwacht een parabel over Jezus te gaan lezen zal eveneens bedrogen uitkomen. Een met veel vriendelijke ironie en een zeker meesterschap geschreven roman die weigert zich in he…Lire la suite

À propos de J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Image by Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

J. M. Coetzee (Coetzee se prononce [kutˈsiə] en afrikaans moderne, mais Coetzee lui-même prononce [kutˈseː]. La BBC  préconise la prononciation [kʊtˈsiː] en anglais en se basant sur la prononciation de l'auteur.), de son nom complet John Maxwell Coetzee, est un romancier et professeur en littérature australien, d'origine sud-africain, et d'expression anglaise, né le 9 février 1940 au Cap en Afrique du Sud. Il est lauréat de nombreux prix littéraires de premier ordre dont le prix Nobel de littérature en 2003. Marquée par le thème de l'ambiguïté, la violence et la servitude, son œuvre juxtapose réalité politique et allégorie afin d'explorer les phobies et les névroses de l'individu, à la fois victime et complice d'un système corrompu qui anéantit son langage,.

Biographie

Coetzee naît au Cap dan…En lire plus sur Wikipedia