Livre
Néerlandais

De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier : roman

Jean-Paul Dubois (auteur), Corine Kisling (traducteur)

De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier : roman

Jean-Paul Dubois (auteur), Corine Kisling (traducteur)
Genre:
Paul Hansen, opgegroeid in Toulouse als kind van een Deense vader en een Franse moeder, zit in Montreal in de gevangenis en vertelt hoe zijn leven als een kaartenhuis instortte.
Titre
De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier : roman
Auteur
Jean-Paul Dubois
Traducteur
Corine Kisling
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2020
237 p.
ISBN
9789029541923 (paperback)

Plusieurs langues:

Commentaires

Manieren om je leven te verpesten

De Goncourtprijs ging vorig jaar naar Jean-Paul Dubois, iemand die sneller schrijft dan zijn schaduw.

Het recht op luiheid heeft Jean-Paul Dubois hoog in het vaandel. De Franse schrijver en verslaggever bij Le Nouvel Observateur gaf zijn baan op zodra hij van zijn pen kon leven. Dat gebeurde in 2004, toen Een Frans leven met de Prix Femina werd gehonoreerd. Vorig najaar werd zijn tweeëntwintigste roman bekroond met de prestigieuzere Prix Goncourt en sindsdien is zijn broodje gebakken, maar of De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier aan die voorganger kan tippen is nog maar de vraag.

De personages van Dubois hebben heel wat met hun geestelijke vader gemeen. Ze heten Paul, zijn net als hij geboren en getogen in Toulouse en zijn liever lui dan moe. Ook de Paul uit zijn jongste is afkomstig uit die Zuid-Franse stad, maar hij heeft zijn territorium gevoelig uitgebreid. Zijn levensreis voert hem van Frankrijk naar het Deense Skagen, de asbestmijnen van Thetford Mines en de Bordeauxgevangenis van Montreal. Joost mag weten hoe de doorbrave man in de cel is beland.

Lire la suite
Paul Hansen is opgesloten in de gevangenis van Montreal. Zijn celgenoot is Patrick Horton, een van moord beschuldigde Hells Angel. Paul vertelt in de ik-vorm hoe hij opgroeide in Toulouse. Zijn vader, Johanes, was een Deense dominee, zijn moeder een Franse bioscoopuitbaatster. Hij schetst hun levensloop, vooral die van Johanes, die hij ook volgt wanneer hij zijn aantrekkelijke vrouw verlaat en naar Canada trekt. Het is daar dat het leven van Paul zich voornamelijk afspeelt. Na enkele andere jobs wordt hij uiteindelijk beheerder van een appartementencomplex. Hij doet het beheer met hart en ziel, met veel aandacht voor menselijke noden. Winona, half Indiaans en half Iers en een pilote van een watervliegtuig, wordt zijn vrouw. Nouk is zijn trouwe hond. Waarvoor Paul in de cel belandde, wordt maar met mondjesmaat meegedeeld. Het wordt pas duidelijk in de laatste hoofdstukken. De spannende opbouw van het verhaal en de literaire kwaliteiten ervan maken dit boek tot een pageturner. Een prach…Lire la suite

À propos de Jean-Paul Dubois

Jean-Paul Dubois (né le 20 février 1950 à Toulouse) est un écrivain français.

Le 4 novembre 2019, il reçoit le prix Goncourt pour son livre Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon.

Biographie

Jean-Paul Dubois a suivi des études de sociologie. Il a été journaliste au service des sports de Sud Ouest, au Matin de Paris, puis grand reporter au Nouvel Observateur.

Il a publié une vingtaine de romans, un essai, deux recueils de nouvelles et deux recueils d'articles ; il a préfacé un livre de photographies consacrées aux pins Bristlecone, quadrimillénaires, les plus vieux arbres du monde, et un recueil de nouvelles proches de ce qu'il écrit lui-même. Il collabore parfois à des périodiquesEn lire plus sur Wikipedia