De plantrekkers : roman

Heleen Debruyne (auteur)
Titre
De plantrekkers : roman
Auteur
Heleen Debruyne 1988-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
254 p.
ISBN
9789023496281 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

4 vrouwelijke debutanten

Wat wordt er toch driftig gedebuteerd in de Nederlandse letteren, en dan vooral door vrouwelijke auteurs. Maar of iedereen het wondersprookje van Lize Spit zal beleven? Vier recente debuten van vrouwen gewikt en gewogen.

Vrouwen schrijven niet met hun tieten, het is de lichtjes provocatieve titel van een pas verschenen essaybundel waarin het nieuwe feminisme in stelling wordt gebracht. En waarin een aantal vrouwelijke schrijfsters dubben over genderrollen, alledaags seksisme en achterstelling in letterenland.

Op het debutantenfront lijkt er alleszins weinig aan de hand. We worden dezer dagen bijna overstelpt door vrouwelijke eerstelingen. Kleeft er trouwens wel iets typisch vrouwelijks aan deze debuten? Stuk voor stuk hadden ze door een man geschreven kunnen zijn. Heleen Debruyne voert een mannelijke schlemiel op, Paulien Cornelisse laat een cavia kantooravonturen beleven en het ontheemde hoofdpersonage van Sophia Kurpershoek is vrij universeel. En Roos van Rijswijk schrijft op een rauwe manier over een misgelopen moeder-zoonrelatie.

Maar laten we de vier romans vooral op hun merites beoordelen en niet aan de hand van de politiek correcte …Lire la suite

Ondernemende Willem woont en werkt als freelance ICT-er in Roeselare. Zijn broer Lionel, voormalig directeur van een schoonmaakbedrijf en nu stofzuigerverkoper, woont er ook met zijn Russische diva Sofiya. Beide broers zijn elkaars tegenpolen, de jongste een onopvallende achtergrondfiguur in een vriendenkring en de oudste iemand die groots en uitbundig wil leven. Willem maakt kennis met Mariella, de Italiaanse vriendin van Sofiya, haar Russische moeder Mamoesjka en indirect met de New Yorkse Afro-Amerikaan en volleyballer Max. Een tragisch en tevens komisch verhaal over onderlinge menselijke relaties en interacties die langzaamaan leiden tot een ongewilde verstrengeling van levens. Gebruik van citaten uit de wereldliteratuur. Verteld vanuit een multiperspectief. Ruime bladspiegel. De auteur (1988) is een Vlaamse radio-en tv journaliste en studeerde geschiedenis en journalistiek.