Livre
Néerlandais
De tragische ondergang van een oudere homoseksuele arts in het fascistische Italie͏̈.
Titre
De gouden bril
Auteur
Giorgio Bassani
Traducteur
Jan Van der Haar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Gli occhiali d'oro
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
103 p.
ISBN
9789023499169 (paperback)

Commentaires

Een stad als een gevangenis

Reisverhaal. Giorgio Bassani verkaste al snel voorgoed naar Rome, maar Ferrara, dat hij met een graftombe vergeleek, bleef koppig door zijn verhalen spoken. De auteur van De tuin van de familie Finzi-Contini wordt in zijn geboortestad ook vandaag nog niet bepaald omarmd.

Ferrara, ooit de modernste stad ter wereld, ademt onversneden nostalgie. Het Noord-Italiaanse provinciestadje lijkt wel gestold in de tijd, met zijn renaissancistische palazzo's, zijn middeleeuwse getto en zijn burcht met slotgracht, pal in het centrum. Het plaatsje heeft veel van zijn roem te danken aan Giorgio Bassani (1916-2000), die er zijn hele oeuvre heeft gesitueerd. Niet alleen zijn onovertroffen meesterwerk, De tuin van de familie Finzi-Contini, dat in 1970 door Vittorio De Sica werd verfilmd, maar ook nog vier andere romans en een verhalenbundel: De reiger, De geur van hooi, Achter de deur, De gouden bril en Binnen de muren - de laatste twee verschijnen in een nagelnieuwe vertaling. Samen vertellen ze Het verhaal van Ferrara en de hele reeks wordt dezer dagen door De Bezige Bij heruitgegeven.

Naar die stad van steen en woorden reis je bij voorkeur met het boemeltje uit Bologna. In die trein is een schrijversroeping ontstaan. Op een lenteavond in 1942 broedde Bassan…Lire la suite

Een literaire stad om in te verdwalen

BOEKENBAL GIORGIO BASSANI

Echte literatuurliefhebbers zullen in hun boekenkast een tiental centimeter moeten vrijmaken voor `Het verhaal van Ferrara'. Met de zes delen omvattende verzameling verhalen en romans van Giorgio Bassani is één van de blinkendste parels uit de Italiaanse literatuurgeschiedenis opnieuw verkrijgbaar. Patrick Modiano en Parijs, James Joyce en Dublin of Stieg Larsson en Stockholm: sommige Europese steden hebben dankzij bepaalde schrijvers welhaast geen toeristische dienst meer nodig, maar de door Giorgio Bassani tussen 1953 en 1972 veelvuldig beschreven Noord-Italiaanse provinciestad Ferrara wordt door literatuurminnende toeristen niet bepaald platgelopen. Daar is slechts één mogelijke verklaring voor: wie Bassani leest, krijgt zo'n intiem, rijkgeschakeerd en gedetailleerd beeld van de stad dat een bezoek eraan geheel overbodig wordt. Veel mooier dan in Bassani's romans kan ze toch niet worden. Nochtans kon de in 2000 overleden schrijver de stad waar hij in …Lire la suite

De Italiaanse auteur Giorgio Bassani (1916-2000) heeft lange tijd in Ferrara gewoond en heeft in deze stad veel van zijn werk gesitueerd. Enkele van de zich in Ferrara afspelende romans en verhalen werden later uitgegeven als de delen ‘Het verhaal van Ferrara’. De verteller in dit deel*, ‘De gouden bril’, dat zich afspeelt ten tijde van het fascisme, is een joodse student. Hij is de waarnemer en de reflector van het drama dat zich afspeelt rondom kno-arts dr. Fadigati. Deze is homoseksueel. Als hij zich inlaat met een jonge profiteur begint het geroddel, waartegen hij weerloos is zodat hij zich ten slotte het leven beneemt. Het gaat hier niet alleen om twee minderheden, joden en homo's, maar ook om de onverschillige, schijnheilige bourgeoisie. Het gaat ook over de ik-verteller, zijn stellingname, zijn ethiek. Een indringende roman.

À propos de Giorgio Bassani

CC BY-SA 3.0 - Image by Duccio55

Giorgio Bassani est un romancier et poète italien né le 4 mars 1916 à Bologne, et mort le 13 avril 2000 à Rome. Il est notamment connu pour son roman Le Jardin des Finzi-Contini, adapté au cinéma par Vittorio De Sica.

Biographie

Giorgio Bassani naît à Bologne mais c'est à la ville de Ferrare qu'est liée son existence, ville où il passe son enfance et sa jeunesse. En 1939, il sort lauréat de la faculté des lettres de Bologne. Juif, il est victime des lois raciales de 1938, et il est obligé de publier en 1940 son premier livre Una città di pianura sous le pseudonyme de Giacomo Marchi. Militant antifasciste, il est incarcéré en mai 1943 à la prison de Ferrare.Il est libéré le 26 juillet.

À la fin de la Seconde Guerre mondial…En lire plus sur Wikipedia