Livre
Néerlandais

Langs moederszijde

Erik Vlaminck (auteur)

Langs moederszijde

Dans la série:
Bundeling van het eerste en tweede deel van een zesdelige romancyclus over een Vlaamse familie in een kleine plattelandsgemeente, waarbij de twee wereldoorlogen een grote rol spelen.
Contient
Titre
Langs moederszijde
Auteur
Erik Vlaminck
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2005
239 p.
ISBN
90-284-2147-5

Commentaires

Vanuit het standpunt van 100 jaar Wereldbibliotheek (1905-2005) kan Erik Vlaminck gerust als het sluitstuk van hun Vlaams fonds opgevoerd worden. Niet toevallig verschijnt zijn magnum opus 'Het schismatieke schrijven : kroniek van een familie' (1992-2005) nu in een driedelige editie. Langs moederszijde omvat de romans Quatertemperdagen (1992) en Wolven huilen (1994), voorafgegaan door de (toegevoegde) novelle Anastasia (2004). In deel twee, Aan vaderszijde, worden de romans De portrettenmaker (1998) en Houten schoenen (2000) gebundeld, terwijl het slotdeel, Langs schrijverszijde, Stanny, een stil leven (1996) en Het schismatieke schrijven (2005) bevat. De oorspronkelijke chronologie van deze "roman de fleuve over wie we zijn en waar we vandaan komen" wordt hier herschikt en gepolariseerd in Moeder, Vader en het Schrijvende Ik. Erik Vlamincks 'Kroniek van een familie' laat zich duidelijk herschikken en aanvullen, ein…Lire la suite
Onlangs werd de 'verbluffende romancyclus van de erfgenaam van Willem Elsschot' (NRC) voltooid. Een overkoepelende titel kreeg de cyclus niet, maar er is een grote onderlinge samenhang tussen de zes delen: "Quatertemperdagen", "Wolven huilen", "Stanny, een stil leven", "De portrettentrekker", "Houten schoenen" en "Het schismatieke schrijven". Dit is het eerste deel van een heruitgave van de cyclus in drie banden met elk een bundeling van twee delen, in dit geval "Quatertemperdagen" en "Wolven huilen", aangevuld met de novelle "Anastasia". We krijgen hierin een beeld van een Vlaamse familie in een kleine plattelandsgemeente, waarin twee wereldoorlogen een rol gespeeld hebben. Het is een mengeling van feitelijkheid en fictie, een geromantiseerde familiekroniek. Als steentjes van een mozaïek wordt alles kunstig gerangschikt, waarin met name de variërende herhaling het verteltechnisch procédé is. Kleine druk.