Livre
Néerlandais

Slagveld van gebroken harten : verhalen uit Chaucers The Canterbury tales

Ed Franck (auteur), Carll Cneut (dessinateur), Geoffrey Chaucer (antécédent bibliographique)

Slagveld van gebroken harten : verhalen uit Chaucers The Canterbury tales

Dans la série:
Genre:
Een bont gezelschap verzamelt zich in herberg De Tabberd voor een pelgrimstocht naar Canterbury. De pelgrims vertellen elkaar verhalen over verdriet, dood, liefde en geluk. Vanaf ca. 15 jaar.
Titre
Slagveld van gebroken harten : verhalen uit Chaucers The Canterbury tales
Auteur
Ed Franck
Dessinateur
Carll Cneut
Antécédent bibliographique
Geoffrey Chaucer
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 2013
223 p. : ill.
ISBN
9789063066390 (hardback)

Commentaires

De ridder, de monnik en de dronken kok

Vandaag precies 613 jaar geleden stierf Geoffrey Chaucer (ca. 1340-1400) - de man die zijn volk leerde dat je evengoed poëzie kunt schrijven in het Engels als in het Frans en het Latijn. Zijn beroemdste werk,The Canterbury tales, bleef onvoltooid. Het is een raamvertelling waarin dertig pelgrims vanuit Southwark in Londen te paard naar het graf van Thomas Becket in Canterbury trekken. Om de verveling te verdrijven vertellen ze elkaar verhalen. Het is een bonte bende: er is een abdis, een lustige weduwe, een student, een aflatenverkoper, een molenaar... De verhalen die ze vertellen, variëren dan ook sterk in stijl en inhoud. Je vindt zowel ridderepiek en hoofse romances als heiligenlevens en boerse kluchten met veel schunnige humor en onderbroekenlol. Dat maakt vanThe Canterbury tales een fascinerende schets van het veertiende-eeuwse Engeland en een mooi portret van het leven tout court.

Ed Franck heeft veel ervaring met het hertalen van klassiekers voor een breed publiek. Eer…Lire la suite

De ridder, de monnik en de dronken kok

Vandaag precies 613 jaar geleden stierf Geoffrey Chaucer (ca. 1340-1400) - de man die zijn volk leerde dat je evengoed poëzie kunt schrijven in het Engels als in het Frans en het Latijn. Zijn beroemdste werk,The Canterbury tales, bleef onvoltooid. Het is een raamvertelling waarin dertig pelgrims vanuit Southwark in Londen te paard naar het graf van Thomas Becket in Canterbury trekken. Om de verveling te verdrijven vertellen ze elkaar verhalen. Het is een bonte bende: er is een abdis, een lustige weduwe, een student, een aflatenverkoper, een molenaar... De verhalen die ze vertellen, variëren dan ook sterk in stijl en inhoud. Je vindt zowel ridderepiek en hoofse romances als heiligenlevens en boerse kluchten met veel schunnige humor en onderbroekenlol. Dat maakt van The Canterbury tales een fascinerende schets van het veertiende-eeuwse Engeland en een mooi portret van het leven tout court.

Ed Franck heeft veel ervaring met het hertalen van klassiekers voor een breed publiek. Ee…Lire la suite

Hoe beroemd de verhalen van de pelgrims naar Canterbury van Geoffrey Chaucer (c. 1340-1400) ook zijn, ze zijn alles behalve toegankelijk. Dat probleem is door deze zeer leesbare, prettige bewerking (geheel in proza) opgelost. De bewerker heeft al andere beroemde teksten (Shakespeare, Boccaccio, Poe) ‘opengelegd’ en slaagt er ook nu weer in de sfeer van de oorspronkelijke vertellingen te behouden, met al hun levendigheid en schunnigheid en al dan niet overdreven details uit het dagelijks leven aan het einde van de veertiende eeuw. Vooral de verbindende teksten, waarin de pelgrims door Chaucer verder worden beschreven, komen goed over. Mooi gebonden en uitgegeven, met heldere uitleg over de middeleeuwse schrijver en zijn werk aan het eind, maar jammer van de vreemde titel. De vele illustraties zijn in kleur en bestaan uit vignetten door de verhalen heen en paginagrote groteske en ietwat naargeestige portretten van de vertellers. Kleine druk. Vanaf ca. 15 jaar.

Slagveld van gebroken harten

Ed Franck en Carll Cneut vormen al heel wat publicaties lang een gedroomd team dat wereldklassiekers nieuw leven inblaast. Een indrukwekkende reeks is het geworden: beroemde liefdesverhalen, vier tragedies van Shakespeare, een selectie uit de 'Decamerone', griezelverhalen van Edgar Allan Poe en nu de 'Canterbury Tales' (geschreven aan het einde van de veertiende eeuw) in 'Slagveld van gebroken harten'. Net zoals de 'Decamerone' gaat het in de 'Canterbury Tales' om een raamvertelling. Deze wordt gedragen door een ik-verteller die in de proloog uiteenzet hoe hij het plan heeft opgevat om een pelgrimstocht te ondernemen naar het graf van Thomas Becket in de kathedraal van Canterbury. Vanuit een herberg in de buurt van Londen waar dergelijke pelgrimages op touw worden gezet, vertrekt hij in een bont gezelschap waarin uiteenlopende sociale klassen zijn vertegenwoordigd. Om de reis zo aangenaam mogelijk te houden, vertellen de deelnemers elkaar onderweg verhalen. Er wordt zelfs een wedstrij…Lire la suite

Suggestions