Livre
Néerlandais

Over een vlakke, kalme zee : roman

Donal Ryan (auteur), Arjaan Van Nimwegen (traducteur), Thijs Van Nimwegen (traducteur)
De levens van een Syrische arts, een jonge Ierse chauffeur van een bejaardenbusje en een oudere, Ierse lobbyist komen op verrassende wijze bij elkaar.
Sujet supplémentaire
NRC, boeken (3 sterren)
Titre
Over een vlakke, kalme zee : roman
Auteur
Donal Ryan 1977-
Traducteur
Arjaan Van Nimwegen Thijs Van Nimwegen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
From a low and quiet sea
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2020
212 p.
ISBN
9789029540483 (paperback)

Commentaires

Vierde roman van Donal Ryan (1977), die zich inmiddels heeft ontwikkeld tot een van Ierlands meest vooraanstaande auteurs. Een korte roman in vier delen, waarvan de eerste drie de naam van de hoofdpersoon dragen. Farouk is een Syrische arts die als bootvluchteling aan de oorlog in zijn land probeert te ontkomen, maar tijdens de gruwelijke overtocht zijn vrouw en dochter verliest. Lampy is de 23-jarige, ietwat sullige chauffeur van een bejaardenbusje. Hij woont in het westen van Ierland bij zijn moeder en zijn grootvader. Zijn vriendin Chloe heeft na haar verhuizing naar Dublin hun relatie verbroken. In het derde deel blikt John – als in een lange biecht – terug op zijn leven als lobbyist (in feite was hij een oplichter die met steekpenningen dingen wist te ‘regelen’) en zijn buitenechtelijke escapades. In het vierde deel, ‘Lake Islands’, komen deze drie los van elkaar staande verhaallijnen op een verrassende manier samen. Prachtig, lyrisch proza, vol lange zinnen zonder aanhalingsteke…Lire la suite

Met woorden iets uit niets maken

De Ier Donal Ryan brengt de verhalen van een vluchteling, een bejaardenverzorger en een rotzak subtiel bij elkaar.

Maar liefst eenentwintig stemmen telde het prijswinnende debuut van de Ierse schrijver Donal Ryan. In zijn vierde, door Arjaan en Thijs van Nimwegen soepel vertaalde, roman 'Over een vlakke, kalme zee' beperkt hij zich tot zes stemmen, drie hoofd- en drie nevenstemmen.

De roman opent met Farouk. Een Syrische arts die samen met vrouw en kind de burgeroorlog ontvlucht. In een boordevol sloepje varen ze naar de vissersboot die midden op zee op hen wacht. En terwijl hij wordt overvallen door een 'plotse trots dat hij een man was die de ontsnapping van zijn gezin kon regelen' voel je de bui al hangen. Nadat ze als slaven zijn opgesloten in het ruim van het gammele bootje, gaan ze op zoek naar de hen beloofde reddingvesten. Tevergeefs.

Lampy, uit het tweede hoofdstuk, is een simpele ziel. Een jongen die zijn kwade buien niet onder controle krijgt. Lampy heeft geen vader en als hij daarmee gepest wordt wil hij nog wel eens uithalen. Het heeft hem de halve finale hurling (een…Lire la suite

À propos de Donal Ryan

Donal Ryan (né en 1976) est un écrivain irlandais. Son livre Le Cœur qui tourne a figuré sur la première liste de sélection du Booker Prize en 2013 et a remporté le Guardian First Book Award la même année.

Biographie

Ryan est né en 1976 à côté de Nenagh, dans le comté de Tipperary. Il est titulaire d'un diplôme en droit de l'Université de Limerick. Il a travaillé pour l'Autorité irlandaise du droit du travail jusqu'en avril 2014, date à laquelle il est devenu écrivain à temps plein. Il est marié et vit à Castletroy, dans le comté de Limerick, avec son épouse et ses deux enfants.

Les deux premiers romans de Ryan, Le Cœur qui tourne et Une année dans la vie de Johnsey Cunliffe, ont été rejetés 47 fois avant qu'un éditeur accepte de les publier. Le Cœur qui tourne a été sélectionné pour le Booker Prize. Une année dans la vie de Johnsey Cunliffe, écrit avant Le Cœur qui tourneEn lire plus sur Wikipedia