Daisy
Néerlandais

Stille lippen

Dirk Bracke (auteur), Ketty Van de Poel (narrateur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Genre:
Elien is slechthorend; ze ergert zich aan het beschermende gedrag van haar ouders en wil graag eens naar een discotheek. Vanaf ca. 13 jaar.
Sujet supplémentaire
LUI, Luisterboeken (Daisy), luisterboeken
Titre
Stille lippen
Auteur
Dirk Bracke
Narrateur
Ketty Van de Poel  (inlezer)
Langue
Néerlandais
Distributor
Brussel: Luisterpunt, 1999
1 cd
Durée
06:33:11
Note
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Plusieurs formats:

Commentaires

Klank en woord zijn vreemden

Dirk Bracke en Ann Zegers: de schrijver en zijn model. Hij heeft net Stille lippen uit, een jeugdverhaal over een slechthorend meisje. Zij is 23 jaar en woont in Nieuwkerken. Je vindt haar gezicht terug op de kaft van het boek. In werkelijkheid is ze iets ouder dan de puber Elien in het verhaal.

Vreemd genoeg heeft ze zopas iets gelijkaardigs meegemaakt als de scène waar Elien in het station van Sint-Niklaas een spoorwijziging mist. Doordat ze de stem van de speaker niet verstond in een Griekse luchthaven, stuurde Ann met een vriendin -- ook slechthorend -- het luchtverkeer even in de war. ,,Het vliegtuig heeft een uur op ons moeten wachten. De passagiers klapten in hun handen toen we aan boord gingen. Eerder om ons terecht te wijzen, dan om ons te verwelkomen.''

Stille lippen van jeugdauteur Dirk Bracke uit Stekene gaat over een slechthorend meisje van 15. Overbeschermd door haar ouders, wil ze toch haar eigen weg gaan. Ze hunkert naar liefde en plezier, maar ze heeft ook af te rekenen met angsten.

Hoe Ann de tiener Elien ziet? ,,Een moedig meisje. Ze wil veel dingen uitproberen en dat is niet evident, geloof me.''

,,Ligt moeilijk, die puberteit. Alles draait rond verliefdheid, uitgaan, discotheken. Wat ik vaak op televisie zie, had ik ook kunnen meemak…Lire la suite

Vrij origineel verhaal over de eerste stappen in de uitgaanswereld van een slechthorend tienermeisje. Elien heeft het ondanks haar gehoorapparaten en haar 'phonic ear' niet makkelijk in de klas, bij vriendinnen of in de disco... Behalve de ontgoocheling op amoureus vlak (een XTC-dealer probeert haar te misbruiken) is er nog de dagelijkse angst voor het halfuurtje alleen thuis-zijn. Naar het slot toe blijken die angstige voorgevoelens akelig reëel te worden. Door het onheilsspellende einde wordt dit stukje echter aan de 'verbeelding' van de lezer overgelaten. Spannend, romantisch, zeer herkenbaar en met een genuanceerde kijk op de zelfredzaamheid van slechthorenden. In een vlotte stijl met sprankelende dialogen. Vrolijk portret van de hoofdfiguur op de kaft. Vanaf ca. 13 jaar.

À propos de Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Image by Grencken

Dirk Bracke (né le 4 juin 1953 à Saint-Gilles-Waes, en province de Flandre-Orientale) est un écrivain belge flamand de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Bracke suit une formation en économie à Saint-Nicolas, en Flandre-Orientale. Il travaille ensuite à la poste et vit maintenant de sa plume.

En seize ans, il a vendu plus de 300 000 livres. Son œuvre est traduite en danois, allemand, espagnol et polonais.

En février 2010 est sorti le film Bo, une adaptation de son livre Het Engelenhuis (La Maison des anges) et réalisée par Hans Herbots. Ella-June Henrard, une actrice flamande de seize ans, joue le rôle principal.

Œuvres