Daisy
Néerlandais

Black

Dirk Bracke (auteur), Marie Jeanne Bisschop (narrateur)

Black

Dirk Bracke (auteur), Marie Jeanne Bisschop (narrateur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Mavela (15) hoort bij The Black Bronx, een straatbende in Brussel. Wanneer zij verliefd wordt op Marwan, een jongen van een concurrerende Marokkaanse bende, beseft ze dat ze niet meer terug kan. Vanaf ca. 15 jaar.
Sujet supplémentaire
misdaad, Luisterboeken (Daisy), luisterboeken
Titre
Black
Auteur
Dirk Bracke
Narrateur
Marie Jeanne Bisschop  (inlezer)
Langue
Néerlandais
Distributor
Brussel: Luisterpunt, 2006
1 cd
Durée
07:07:31
Note
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Plusieurs formats:

Commentaires

Bracke is back met ,,Black''

Na een weekend waarin Afrikaanse jongeren in Brussel een rivaliserend bendelid aanvielen, stelde de populaire jeugdauteur Dirk Bracke ,,Black'' voor, een roman over (Noord-)Afrikaanse jeugdbendes.
BRUSSEL.

BLACK is een hedendaagse West Side Story , doorspekt met expliciet geweld en veel seks. De zwarte Mavela wil niet langer braaf naar school gaan. Ze raakt in de ban van The Black Bronx, een jeugdbende waarvan de leden hun dagen vullen met overvallen, drugs en liefjes uitwisselen. Maar dan wordt Mavela verliefd op Marwan, die lid is van een rivaliserende bende.

Bracke kiest ook nu weer voor een actueel thema. De Stekenaar schreef eerder al over aids in de controversiële maar populaire jeugdroman Het uur nul . Ook kinderprostitutie, kindsoldaten en opgroeiende moslima's inspireerden Bracke tot romans. Al die thema's werkt hij zonder taboes uit. Dat critici hem sensatiezucht verwijten, wuift hij weg. ,,Een verhaal moet levensecht zijn'', zegt hij beslist.

Omdat hij in zijn romans een zo realistisch mogelijk beeld wil schetsen, steekt Bracke heel wat tijd in research. Voor Black praatte hij met een meisje uit de gesloten instelling in Beernem dat in de straatben…Lire la suite

Ik wil geen sociale problemen oplossen

Jeugdauteur Dirk Bracke (53) heeft een boek geschreven over de Afrikaanse straatbendes in Brussel. «Het is vooral mijn bedoeling om jongeren in contact te brengen met de leefwereld van andere jongeren. Maar ik heb absoluut niet de pretentie om met een jeugdboek een maatschappelijk probleem op te lossen», zegt de schrijver. Het thema van het boek is erg actueel, want afgelopen zaterdag kon de politie in Brussel nog een oorlog verijdelen tussen twee rivaliserende straatbendes.
Bracke laat zich voor zijn boeken wel vaker leiden door de actualiteit. Zijn vorige verhalen speelden zich onder meer af tegen de achtergrond van kinderprostitutie en seropositiviteit. En enkele jaren geleden schreef hij een sciencefictionverhaal samen met leerlingen van een basisschool. Research is voor deze ex-postbode dan ook een belangrijk deel van het schrijfproces. Dat was ook deze keer niet anders.

Getuigenissen

«Ik heb in verschillende gesloten instellingen gepraat met jongeren die deel uitmaakten van de Brusselse straatbendes. Want die jongeren op straat zelf aanspreken was geen sinecure. Hun getuigenissen hebben ik gebruikt om mijn verhaal aan op te hangen. Vooral mijn gesprekken met een meisje dat lid was geweest van 'The Black Demolition' heeft me erg geïnspireerd.» Black gaat over een tienermeisje wiens leven veel opwindender is sinds ze deel uitmaakt van de jeugdbende The Black Bronx.

Bracke kreeg ook hulp van mensen die de problematiek van de Brusselse str…Lire la suite

Mavela (15) vindt bij The Black Bronx, een straatbende van leeftijdgenoten, een soort thuis. Ze slijten hun tijd met diefstal, vandalisme en concurrentie met andere bendes in Brussel, en houden controle via weblog en mobieltjes. Als Mavela en Marwan (van een Marokkaanse bende) verliefd worden, tekenen ze hun eigen vonnis: 'zelfs al wil je weg uit de groep, dan nog kun je niet weg. Het is zoals een tatoeage die je op je voorhoofd draagt'. Scherp realistisch registreert de auteur wisselend vanuit Mavela en Marwan de geweldsspiraal. Ze zien hun situatie als uitzichtloos - Mavela’s vader werkt ondanks zijn academische opleiding als taxichauffeur. Karakters en achtergronden blijven vaag, terloops worden traumatische oorlogservaringen genoemd. Dat ze nog niet volledig zijn afgestompt, blijkt onder andere uit Mavela’s wroeging over haar aandeel in een groepsverkrachting. Met een nawoord van de substituut van de procureur des Konings in Brussel (vergelijkbaar met de vertegenwoordiger van het …Lire la suite

Black

Dirk Bracke is terug. Met ‘Black’ schreef hij een rauw, realistisch boek over de duistere en keiharde wereld van de straatbendes in Brussel. Sinds Mavela optrekt met The Black Bronx heeft ze een veel opwindender leven! Gedaan met school en braaf studeren. Bij de bende van X vindt ze een nieuwe thuis. Dat haar nieuwe vrienden een slechte reputatie hebben, daar staat ze niet bij stil. Ze accepteert hun regels van onvoorwaardelijke gehoorzaamheid en trouw, ze onderwerpt zich aan de seksuele uitspattingen van de jongens, maar weet ook dat de bende alles voor haar zal doen. Langzaamaan glijdt ze mee in hun wereld van vandalenstreken, diefstallen, vechtpartijen en groepsverkrachtingen. En dan ontmoet ze Marvan, een lid van de 1080ers. Ze is tot over haar oren verliefd en dat op iemand van een andere bende! Ze proberen elkaar zoveel mogelijk stiekem te ontmoeten in een leegstaand huis, want ze weten wat hun te wachten staat als de leden van de Black Bronx of de 1080ers hun relatie ontdekken …Lire la suite

À propos de Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Image by Grencken

Dirk Bracke (né le 4 juin 1953 à Saint-Gilles-Waes, en province de Flandre-Orientale) est un écrivain belge flamand de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Bracke suit une formation en économie à Saint-Nicolas, en Flandre-Orientale. Il travaille ensuite à la poste et vit maintenant de sa plume.

En seize ans, il a vendu plus de 300 000 livres. Son œuvre est traduite en danois, allemand, espagnol et polonais.

En février 2010 est sorti le film Bo, une adaptation de son livre Het Engelenhuis (La Maison des anges) et réalisée par Hans Herbots. Ella-June Henrard, une actrice flamande de seize ans, joue le rôle principal.

Œuvres