Bundel verhalen van een eeuwige loser, die constant in een roes verkeert door drank en drugs, over zijn tijdelijke baantjes en de nietsontziende kille werkelijkheid.
Titre
Jezus' zoon
Auteur
Denis Johnson 1949-2017
Traducteur
Rob Van Erkelens
Auteur de l'introduction
Tommy Wieringa
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Jesus' son
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
171 p.
ISBN
9789023494874 (paperback)

Commentaires

Een bundel verhalen verteld vanuit het perspectief van een jonge man die constant in een soort trance verkeert door overmatig drugs en drankgebruik. Via allerlei tijdelijke baantjes – als hulpje in een tehuis, bij de eerste hulp in een ziekenhuis of als drugsdealer – probeert hij de eindjes aan elkaar te knopen en zijn verslaving vol te houden. De verhalen zijn van iedere opsmuk gespeend en bieden geen opbeurend beeld van de menselijke soort. Hier en daar doen ze een beetje denken aan 'On the road' van Jack Kerouac – met hard drugs naast drank – maar nog meer aan 'We leven in water' van Jess Walter. Zelf verwijst de schrijver als inspiratiebron naar Isaac Babel's 'De rode ruiterij': een onverbloemd verslag van de verschrikkingen van de oorlog. Denis Johnson (1949) was zelf jarenlang aan drank en drugs verslaafd. De verhalen zijn dan ook sterk autobiografisch. Voorwoord van Tommy Wieringa.

À propos de Denis Johnson

Denis Johnson (1918-1993) fut, pendant la Seconde Guerre mondiale, un agent secret américain du Special Operations Executive. Premier américain à être envoyé en France par le SOE, il fut opérateur radio du réseau MARKSMAN d’octobre 1943 à la libération, dans les départements de Haute-Savoie et de l’Ain. Les maquisards le connaissaient sous le pseudo de Paul.

Identités

  • État civil : Owen Denis Johnson
  • Comme agent du SOE, section F :
    • Nom de guerre (field name) : « Gaël »
    • Nom de code opérationnel : POET
    • Nom de code du Plan, pour la centrale radio : KIMONO
    • Autre pseudo : capitaine Paul (maquis de l’Ain).

Parcours militaire US : COI puis OSS ; grade : captain. Détaché au SOE, section F.

Pour accéder à une photographie de Denis Johnson, se reporter à la …En lire plus sur Wikipedia