Livre
Néerlandais
Een eenzame Amerikaanse van in de veertig, lerares op een basisschool hoewel ze kunstenaar had willen worden, komt in opstand tegen de rol die van haar wordt verwacht.
Titre
De vrouw van hierboven
Auteur
Claire Messud
Traducteur
Barbara De Lange
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The woman upstairs
Éditeur
Amsterdam: Anthos, 2013
289 p.
ISBN
9789041422798 (paperback)

Commentaires

De Amerikaanse Nora (42) kijkt terug op de periode vlak voor haar veertigste, toen ze in opstand kwam tegen de rol die van haar werd verwacht. Hoewel ze kunstenaar had willen zijn, is ze een (gewaardeerde) lerares op een basisschool in Massachusetts. Als Reza in haar klas komt, bijzonder kind van een Libanese vader die een jaar docent is aan Harvard en een Italiaanse moeder die als kunstenares met haar installaties internationaal aan het doorbreken is, wordt Nora verliefd op het gezin en raakt er steeds meer bij betrokken. Maar als Reza en zijn ouders na een jaar vertrekken is het de vraag of haar leven blijvend is veranderd en of de vriendschap ook zo belangrijk was voor hen. De Amerikaanse hoogleraar literatuur (1966) en ‘creative writing’ schrijft romans, waarvan ‘De kinderen van de keizer’ het bekendst is. Deze mooie, goedbesproken vijfde roman beschrijft indringend en inlevend de zoektocht van een eenzame vrouw wier leven heel anders is gelopen dan ze had gehoopt en die tevergeef…Lire la suite

À propos de Claire Messud

CC BY 3.0 - Image by Nightscream

Claire Messud, née le 8 octobre 1966 à Greenwich au Connecticut, est une femme de lettres américaine.

Biographie

Œuvres traduites en français

  • 1995 : Avant le bouleversement du monde (When the World Was Steady), roman traduit de l'anglais (Etats-Unis) par Béatrice Guisse-Lardit, Éditions Gallimard (collection "Du monde entier"), 2019.
  • 1999 : La Vie après (The Last Life), roman traduit de l'anglais (Etats-Unis) par Guillemette Belleteste, Éditions Gallimard (collection "Du monde entier"), 2001.
  • 2001 : Une histoire simple, suivi de Les Chasseurs, deux novellas traduites de l'anglais (Etats-Unis) par France Camus-Pichon, Éditions Gallimard (collection "Du monde enti…En lire plus sur Wikipedia