The white tiger : a novel

Aravind Adiga (auteur)

The white tiger : a novel

Een arme Indiase jongeman kan de verleiding van het grote geld niet weerstaan.
Titre
The white tiger : a novel
Auteur
Aravind Adiga
Langue
Anglais
Éditeur
New York: Free Press, 2008
276 p.
ISBN
9781416562597

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Commentaires

De Booker Prize wordt 40. Dat maakt dat deze editie en de decennialange geschiedenis van de meest prestigieuze Britse literaire prijs die eraan voorafgaat, extra media-aandacht krijgen. De tweede Best of the Bookers (de eerste vond plaats naar aanleiding van het 20e jubileum van de Booker) herbevestigde Salman Rushdie met Midnight's children in zijn status van beste Booker-laureaat aller tijden. Op dat front geen verrassingen, wel het feit dat hij met zijn nieuwste boek The enchantress of Florence niet weerhouden werd voor de shortlist. Een lot dat andere favorieten van de longlist (Joseph O'Neill, John Berger en Michelle de Kretser) met hem deelden. Om zoals elk jaar maar te zwijgen over de klinkende namen die zelfs de Booker Dozen niet haalden. Het mag dan ook niet verbazen dat voor dit jubileum oud-juryleden op de rooster werden gelegd over het reilen en zeilen in de Booker-keuken, waarbij het spook van het compromis vaak de kop opsteekt. En dan zijn er nog de gemiste kansen, boeke…Lire la suite
Balram wordt geboren in een arm deel van India. Al vroeg moet hij hard werken voor de kost zonder uitzicht op een goede toekomst. Dan heeft hij het geluk dat hij als chauffeur wordt gehuurd door een rijke landeigenaar. Hij rijdt door India en komt in aanraking met een totaal andere cultuur dan die hij gewend was. Hij wordt er corrupt door. Uiteindelijk kan hij de verleiding van het geld niet weerstaan en hij vermoordt zijn baas. Met het buitgemaakte geld bouwt hij een nieuw bestaan op. Nu gebruikt hij de corruptie van de mensen om hem heen om tot rijkdom te komen zonder enig gevoel van wroeging. Dit boek is geschreven in de vorm van een lange brief aan een bezoekende hoge Chinese ambtenaar. De schrijfstijl is vlot, er zijn veel dialogen, en het taalgebruik is eenvoudig. Er wordt een goed beeld geschetst van de politiek en de economie van India. De afloop is verrassend en zeer bevredigend. Al met al een debuutboek met een bijzonder thema, dat veel lezers zal boeien.

À propos de Aravind Adiga

Aravind Adiga est un journaliste et écrivain indien né à Madras (aujourd'hui Chennai) le 23 octobre 1974. Son premier roman, The White Tiger (en), a obtenu le prix Booker en 2008.

Biographie

Aravind Adiga grandit à Mangalore. Il obtient son certificat de fin d'études secondaires en 1990. L'année suivante, sa famille s'installe à Sydney en Australie et il intègre un lycée agricole de Nouvelle-Galles du Sud. Il étudie ensuite la littérature anglaise à l'université Columbia et au Magdalen College de l'université d'Oxford.

Aravind Adiga commence sa carrière professionnelle comme journaliste financier. Ses articles paraissent dans le Financial Times, The Independent, Money En lire plus sur Wikipedia