Een postbode zoekt toenadering tot de Chileense dichter Pablo Neruda, met wiens gedichten hij het hart won van een meisje.
Titre
De postbode
Autre titre
Il postino
Auteur
Antonio Skármeta
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
Ardiente paciencia
Éditeur
Amsterdam: Bakker, 1996
144 p.
ISBN
90-351-1775-1

Commentaires

Een jonge postbode zoekt toenadering tot de Chileense dichter Pablo Neruda, die hij adoreert en wiens gedichten hem helpen het hart te veroveren van een serveerster op wie hij smoorverliefd is. Skármeta (Chili, 1940) plaatst dit verhaalgegeven tegen de achtergrond van de politieke ontwikkelingen in Chili die leidden tot de staatsgreep van 1973. Zijn politieke engagement tekent deels de sfeer van zijn romans. Wat dat betreft zijn er zekere parallellen te trekken met het oeuvre van landgenoot Ariel Dorfman. Skármeta schrijft vol mededogen en met gevoel voor humor. Maar bovenal slaagt hij erin feiten en fictie op knappe wijze tot een geheel te vervlechten, waardoor het verhaal een diepe indruk achterlaat. Eerder ook verschenen als 'Brandend geduld'. In 1995 succesvol verfilmd als 'Il postino' (foto uit de film op het omslag). Goedkope pocketeditie; kleine druk.

À propos de Antonio Skármeta

CC BY-SA 3.0 nl - Image by Hans van Dijk / Anefo

Esteban Antonio Skármeta Vranicic, né le 7 novembre 1940, à Antofagasta, est un écrivain chilien et hispanophone contemporain, d'origine croate.

Biographie

Antonio Skármeta tient ses origines du village de Bobovišće sur l'île dalmate de Brač, d'où viennent ses parents, Antonio Skarmeta Šimunović et Magdalena Vraničić, émigrés au Chili. Il a la double nationalité chilienne et croate[réf. souhaitée].

Il obtient une bourse Fulbright, en 1964, pour étudier à l'Université Columbia (New York, États-Unis). Il participe à la vie théâtrale, cinématographique et musicale de Manhattan (New York).

Il revient à l'université du Chili en 1967 où il enseigne la philosophie et la littérature.

Intellectuel de gauche, membre du MAPU,…En lire plus sur Wikipedia