Livre
Néerlandais

Ik sta paf! : versjes van Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt (auteur), Noëlle Smit (dessinateur), Bart Oomen (directeur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Genre:
Veertien kinderliedjes: 'Ik ben lekker stout', 'Het beertje Pippeloentje', 'Stekelvarkentjes wiegelied', 'Sebastiaan', 'Tante en oom in Laren', 'De leeuw is los!', 'Dikkertje Dap', 'De heks van Sier-kon-fleks', 'De wim-wam reus', 'Het lelijke eendje', 'De geit van dokter Sanders', 'Pippeloentje gaat naar Engeland', 'Zomeravond' en 'M'n opa'.
Titre
Ik sta paf! : versjes van Annie M.G. Schmidt
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Dessinateur
Noëlle Smit
Directeur
Bart Oomen
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2012
41 p. : ill. + cd
ISBN
9789045114385 (hardback)

Commentaires

Dat Annie M.G. Schmidt een klassieker in de Nederlandse kinderliteratuur is, blijkt opnieuw uit deze uitgave. De klassieke status van haar kinderversjes wordt hier bevestigd door de muzikale uitvoering door Het Concertgebouw N.V. en door de nieuwe prenten, waarmee Noëlle Smit zich mag scharen bij de rij grote namen die eerder al werk van Schmidt illustreerden, van Wim Bijmoer over Fiep Westendorp tot Thé Tjong-Khing.
De illustraties vallen meteen op door de felle kleuren en grote vlakken met schaarse details. De benadering is vaak verrassend. Bij ‘Ik ben lekker stout’ staat een meisjeshoofd op zijn kop. De vlechtjes lijken te verwijzen naar Pippi Langkous. Het beertje Pippeloentje is geen kleine knuffel, maar eerder een jongvolwassen beer. Bij ‘De spin Sebastiaan’ zie je eerst het grote, blauwe gordijn, waartegen de kleine spin afsteekt. ‘Dikkertje Dap’ is verdeeld over twee dubbele pagina’s. Op de eerste valt de uitsnede op: de bovenkant van de giraf krijg je niet te zien, wat …Lire la suite
In dit mooi uitgegeven boek maakt een nieuwe generatie kinderen kennis met de onovertroffen kinderliedjes van Annie M.G. Schmidt. De teksten van de liedjes gaan vergezeld van prachtige prenten (groot en klein) in kleur van Noëlle Smit en een cd waarop de liedjes zowel gezongen (door Cora Burggraaf) als instrumentaal (om zelf mee te zingen) staan. De zang is met regelmaat erg hoog en doet daardoor soms wat kil aan, de cabaretachtig gezongen lagere stukken zijn warm en prachtig. De gekozen liedjes staan centraal in een educatieproject van Het Concertgebouw en in een aantal familieconcerten bij de viering van het honderdvijfentwintigjarig jubileum van het Concertgebouw (2013)*. In de liedjes zijn de bekende Annie-personages terug te vinden, o.a. beertje Pippeloentje, de spin Sebastiaan, Dikkertje Dap, de Wim-Wam reus en M’n opa. In tekst en prenten zitten dezelfde kleurrijkheid, humor en oog voor details. Achter in het boek korte informatie over het jubileum en over de muzikanten die een…Lire la suite

Ik sta paf!

De versjesbundel ‘Ik sta paf!’ verzamelt de allerpopulairste versjes van Annie M.G. Schmidt. Dikkertje Dap, m’n opa, Sebastiaan en het beertje Pippeloentje: alle oude bekenden passeren de revue. Ook al valt er niet te discussiëren over de kwaliteit van deze magistrale klassiekers, spijtig genoeg onthult deze bundel geen minder bekend materiaal van Schmidt.
De illustraties van Noëlle Smit daarentegen zijn wel verfrissend en erg passend bij de speelse en ondeugende  versjes. 'Ik sta paf' heeft een kleurrijke en aangename lay-out en is daardoor ook een mooi kijkboekje geworden.
Als extraatje bevat deze bundel ook een meezing-cd'tje. Helaas is dit nu precies niet wat ik ervan verwacht had … De liedjes, ingezongen door Cora Burggraaf, klinken erg 'Hollands' en zijn moeilijk verstaanbaar voor Vlaamse kinderen. Haar opera-achtige interpretatie van de liedjes is minder geschikt voor kleine kinderen en past niet echt bij de vrolijke lichtheid van de versjes van Annie M.G. Schmidt.Lire la suite

À propos de Annie M.G. Schmidt

CC BY-SA 3.0 nl - Image by AVRO

Anna Maria Geertruida Schmidt, née à Kapelle, le 20 mai 1911 – morte à Amsterdam, le 21 mai 1995, est une poétesse néerlandaise, auteur de chansons, livres, pièces de théâtre, comédies musicales et drames pour radio et télévision.

Elle est surtout célèbre pour ses livres d'enfants, entre autres: Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Abeltje et ses chansons d'enfants, entre autres Dikkertje Dap et Het Beertje Pippeloentje. Des générations de Néerlandais ont grandi avec ses poèmes et ses contes, et c'est ainsi que son œuvre est devenue une part de la mémoire collective des Pays-Bas d'après-guerre.

Biographie

Annie M.G. Schmidt est la fille d'un pasteur de Kapelle. Elle est d'abord bibliothécaire à Amsterdam et Vl…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions