Livre
Néerlandais

Een rooie aan de kant van de weg

Anne Tyler (auteur), Peter Abelsen (traducteur)
Als een man wordt geconfronteerd met een jongen die denkt dat hij zijn zoon is uit een eerdere relatie, leidt dat tot problemen met zijn huidige vriendin.
Sujet
Identiteit
Titre
Een rooie aan de kant van de weg
Auteur
Anne Tyler 1941-
Traducteur
Peter Abelsen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Redhead by the side of the road
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2020
205 p.
ISBN
9789044644753 (paperback)

Commentaires

De simpele ziel leek zijn leventje op orde te hebben

Onbeduidende sukkelaars en hun zo dood-gewone leventjes: Anne Tyler wordt er dé chroniqueur van genoemd. Ook het hoofdpersonage in haar nieuwe roman is op het eerste gezicht weer typisch, licht-excentriek hoofdschudmateriaal.

In de openingspassage van haar 23ste roman, Een rooie aan de kant van de weg, lijkt Anne Tyler (1941) dezelfde toon aan te slaan als die van sommige van haar zuurste critici, die het al vijftig jaar in negatieve zin over haar personages hebben.

'Je vraagt je af wat er in het hoofd omgaat van een man als Micah Mortimer', luidt de meewarige openingszin. Waarna een schijnbaar uit roddelige observaties en speculaties opgetrokken schets van diens troosteloze kabbelbestaan twee pagina's later wordt afgesloten met een berustende herneming van die vraag.

'Neemt hij ooit de tijd om bij zijn leven stil te staan? De zin ervan, de bedoeling? Beklemt het hem dat er de komende dertig tot veertig jaar amper verandering in lijkt te zullen komen? Niemand die het weet. En het staat haast wel vast dat niemand het hem ooit heeft gevraagd.'

Onbeduidende sukkelaars en hun o zo gewone leventjes, Tyler is er geregeld dé chroniqueur van genoemd. En ook deze Micah is op het eerst…Lire la suite

Veertiger Micah Mortimer woont in Baltimore en lost als it'er bij mensen aan huis computerproblemen op. Hij heeft een neurotisch precieze dagindeling, is afstandelijk naar zijn buurtbewoners en met vrouwen wil het niet zo lukken. Toch heeft hij al drie jaar een vriendin, lerares Cass, maar ze wonen nog gescheiden. Dan staat er onverwacht een knul van achttien jaar voor zijn deur: Brink Adams, zoon van een vroegere vriendin die hij al twintig jaar niet meer heeft gezien. De jongen wil bij hem logeren en dacht dat Micah zijn echte vader was, wat niet zo is. Tegen Cass, die op dat moment misschien haar flat moet verlaten, zegt hij dat ze maar in haar auto moet slapen. Dit betekent het einde van hun relatie. De volgende dag is Brink vertrokken en wordt hij gebeld door diens bezorgde moeder Lorna, nu advocate. Het dagelijks leven van een doodgewone, eenvoudige man, zonder veel aspiraties, wordt in onopgesmukte taal, herkenbaar weergegeven.

À propos de Anne Tyler

Anne Tyler, née le 25 octobre 1941 à Minneapolis, dans le Minnesota, est une femme de lettres américaine.

Biographie

Elle est l'aînée d'une famille de quatre enfants dans les parents sont des quakers pacifistes qui déménagent fréquemment avant de s'installer dans une communauté isolée de Raleigh en Caroline du Nord.

À l'âge de 16 ans, elle décroche une bourse d'études pour s'inscrire à l'Université Duke. Pendant ses années universitaires, elle s'intéresse à la peinture, aux arts visuels, au théâtre et suit des cours de littérature russe jusqu'à l'obtention de son diplôme en 1961. Elle poursuit son cheminement à l'université Columbia en études slaves, ce qui l'oblige à s'installer à New York, ville où elle ne se sent pas à l'aise. Après un an, elle abandonne sa maîtrise et retourne à Durham en Caroline du Nord pour y travailler u…En lire plus sur Wikipedia