Livre
Néerlandais

Een vorm van leven : roman

Amélie Nothomb (auteur), Daan Pieters (traducteur)
Een schrijfster raakt in een briefwisseling met een Amerikaanse soldaat in Irak die zich uit protest tegen de oorlog volvreet.
Titre
Een vorm van leven : roman
Auteur
Amélie Nothomb
Traducteur
Daan Pieters
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Une forme de vie
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: Meulenhoff/Manteau, 2010
174 p.
ISBN
9789085422518 (hardback)

Plusieurs langues:

Commentaires

In Een vorm van leven draaft de Belgische schrijfster zoals gewoonlijk weer op als haar eigenste zelf. Ditmaal doet ze een boekje open over de vele lezersbrieven die ze krijgt toegestuurd, en die ze ook stelselmatig probeert te beantwoorden. Dat de excentrieke schrijfster post krijgt in alle vormen en maten hoeft niet te verwonderen, maar dit keer is er toch wel iets bijzonders aan de hand. Op een blauwe maandag valt een brief in de bus van een zekere Melvin Mapple, een soldaat uit de tweede klasse in het Amerikaanse leger, die haar schrijft vanuit Irak. Omdat zijn verhaal zo onthutsend is en Nothomb erin wordt meegesleurd, besloot ze haar ervaringen op papier te zetten.

Mapple beschrijft zijn onbehagen en vertelt Nothomb tegelijk over zijn daad van rebellie tegen die rotoorlog. In plaats van in hongerstaking te gaan, doet hij het tegenovergestelde: dag in dag uit propt hij zich dwangmatig vol. De gevolgen blijven niet uit: de soldaat verdikt zienderogen en bereikt al ga…Lire la suite
Leuk verzonnen natuurlijk, die correspondentie tussen de bekende schrijfster (1967) en haar sinds maart 2003 in Irak gelegerde trouwe lezer Melvin Mapple, die zich getraumatiseerd overgeeft aan vraatzucht. Inmiddels, begin 2009, is hij uitgedijd tot 180 kilo, een vleesberg maat XXXXL, die hij liefdevol koestert als "Sheherazade", zijn oeuvre. Zeker, voorspelbaarheid troef, waar het tijdsgewricht, de situatie ter plekke en de soldateske lijdensweg voorop staan. Zoals altijd puntig geformuleerd en invoelend dan wel karikaturaal toegelicht, dat wel. Maar waar de roman echt raakt, is waar Nothomb boven het concrete gewoel uit de existentiële problematiek van de verhouding tot de ander uitdiept, zichzelf in de weegschaal legt, haar literaire reikwijdte peilt. Het genante resultaat van haar brieven is wel dat Melvin, "zwaarlijvige amoebe", de suggestie begerig lijkt op te volgen van geëngageerde bodyart als vluchtweg, het lichamelijke kunstproject als politiek statement. Waarna het valluik …Lire la suite

À propos de Amélie Nothomb

CC BY-SA 4.0 - Image by ΛΦΠ

Amélie Nothomb /ameli nɔtɔ̃b/, nom de plume de Fabienne Claire Nothomb, née le 9 juillet 1966 à Etterbeek (Région de Bruxelles-Capitale), est une romancière belge d'expression française.

Auteure prolifique, elle publie un ouvrage par an depuis so…En lire plus sur Wikipedia