De twaalfjarige Pablo "El Bola" groeit op in een liefdeloze omgeving. Door zijn nieuwe vriend Alfredo maakt hij kennis met een liefdevol familieleven en durft dan tegen zijn geweldadige vader op te komen.
Langue
Espagnol
Éditeur
Twin Video, [2017]
1 dvd-video
Date d'enregistrement
2000
Durée
88 min.
Note
Spaans gesproken, Nederlands gesproken
ISBN
90-76858-00-4 9789076858005
mooov

Commentaires

Spaanse debuutfilm van regisseur Achero Mañas uit 2000. De twaalfjarige Pablo wordt door zijn vrienden 'el bola' genoemd, omdat hij altijd een ijzeren balletje bij zich heeft, als een talisman. Maar veel helpt het niet: hij wordt thuis door zijn vader mishandeld. Jos van der Burg (Het Parool 20-10-'04) vindt de film 'een pareltje' en de rol van Juan José Ballesta 'fabelachtig': '(…) een indringend sociaal-realistisch drama (…). Met sobere, uiterst effectieve scènes voert hij de kijker een tragische wereld binnen.' Jan Pieter Ekker (Volkskrant 21-10-'04): 'De zware onderwerpen (…) komen op een bijna terloopse manier voorbij. Regisseur Achero Mañas laat de klappen lang buiten beeld; in plaats daarvan toont hij Pablo's lege stoel in het klaslokaal. De muziek is fraai, net als het camerawerk - vooral de levensgevaarlijke capriolen die Pablo en zijn stoere vriendjes uithalen bij de spoorlijn in de grauwe achterbuurten van Madrid, zijn bloedstollend in beeld gebracht.' De film werd bekroond…Lire la suite

À propos de Achero Mañas

CC BY-SA 4.0 - Image by Pedro J Pacheco

Achero Mañas est un réalisateur et un acteur espagnol, né à Madrid le 5 septembre 1966.

Il est notamment connu pour avoir réalisé en 2000 El Bola, qui a obtenu 4 prix Goya et a été nommé meilleur premier film, meilleur scénario original, meilleur espoir masculin. Il a aussi reçu le prix de découverte Européenne et le prix OCIC lors des European Film Awards. Ce film est fait à la base d'enfant des rues qui jouent leur rôle habituel (ce n'était pas des acteurs professionnels).

Filmographie

Acteur

  • 1981 : Las Aventuras de Enrique y Ana
  • 1988 : El placer de matar de Félix Rotaeta
  • 1992 : 1492 : Christophe Colomb de Ridley Scott
  • 1993 : Les Voyous de Carlos Saura
  • 1995 : Belmonte et "El Rey del Rio"
  • 2005 : Crímene…En lire plus sur Wikipedia