Voor baby's en peuters

Met je baby naar de bib te komen? Jazeker!

Baby's genieten heel hard van leuke verhalen en boeken. Ontdek  in de bibliotheek van Schaarbeek al deze leuke verhalen. 

Bibliotheek Schaarbeek doet ook mee met Boekstart. Graag promoten we leesplezier van jongs af aan... Wij hebben een gratis boekpakketje voor alle baby's en peuters in de bibliotheek en in de lokale kribbes. 

Aanbod in de bibliotheek van Schaarbeek

Baby's en peuters zijn erg welkom in de bibliotheek van Schaarbeek.  Voor de allerkleinsten heeft de bibliotheek heel wat in huis: badboekjes, knisperboekjes, peuterboeken, cd’s met wiegeliedjes, luisterboeken,... Ook tijdens voorleesuurtjes proberen we voor baby's en peuters apart voor te lezen als er interesse is. Vraag ernaar!

Boekstart: gratis boekjes cadeau voor baby'tjes

Verhalen, taal, interactie, beelden en boekjes, daar kunnen we nooit te vroeg mee starten. De bibliotheek van Schaarbeek deelt vanaf nu twee keer gratis boekjes uit in de Nederlandstalige kribbes.

Baby's krijgen vanaf 6 maanden een eerste knisperboekje én tips voor de ouders over voorlezen, want voorlezen komt vóór lezen!   

En als de peuters 15 maanden zijn, krijgen ze een bon waarmee ze in de bibliotheek een mooie Boekstart tas met nog meer boekjes krijgen. Samen in een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes keren kennen, zingen, verhaaltjes vertellen en beluisteren, dat is quality time met je kind!  

Heb jij niets gekregen? Vraag het gewoon bij ons aan de balie en dat komt in orde!   Boekstart

Kinderen die van bij de geboorte verwend worden met boeken, liedjes, versjes en verhalen leren veel nieuwe woorden en zinnen. Ze raken vertrouwd met boekentaal en ze kunnen sneller lezen. Samen in een boekje kijken is ook goed voor levenslange herinneringen aan warme momenten en geborgenheid. Hieronder enkele tips om mee aan de slag te gaan.  

 

De eerste maanden

Een baby voelt (en proeft!) graag knisperboekjes, badboekjes, stoffen boekjes en houdt van felle kleuren. Laat ze overal in huis rondslingeren, want je kind leert boekjes al spelenderwijs kennen. In het begin heeft je baby misschien enkel plezier in het omslaan van de pagina’s. Laat hem of haar gerust experimenteren. De prenten bekijken volgt later wel. Als het ze op het boekje bijten? Dan is dat zo.


Na 1 jaar

Na ongeveer een jaar wordt je kind handiger met kartonboekjes. Felle kleuren, flapjes en eenvoudige afbeeldingen van dagelijkse dingen zoals speelgoed en eten, zijn ideaal. Je kan vertellen wat je ziet, geluiden nabootsen en inspelen op de reacties van je kind. Je baby begrijpt al veel meer dan hij kan zeggen!

Rond 2 jaar

Rond de leeftijd van twee jaar genieten kinderen van eenvoudige, herkenbare verhalen die een tikkeltje grappig of ondeugend zijn. Zoek je een geschikt boek voor je peuter? Ga dan niet op leeftijd af, maar speel in op wat je kind boeit. Wil het een verhaal of een aanwijsboekje? 
Zoek boeken die aansluiten bij zijn leefwereld: aankleden, in bad gaan, boodschappen doen, afscheid nemen, een nieuw broertje of zusje. Je peuter houdt van veilige, herkenbare verhalen met figuren die net als hij ondeugend, nieuwsgierig en tegendraads zijn!

 
Liedjes en versjes

Samen eenvoudige rijmpjes opzeggen en kinderliedjes zingen vindt je kind heel prettig. Het geniet van klank, ritme, intonatie en van jouw aandacht. Een baby begrijpt schoot - en wiegeliedjes nog niet, maar herkent wel snel de melodie als hij een liedje vaak hoort. Herkenning doet hem lachen en herhaling prikkelt hem tot nabootsing. Stimuleer je baby tot meebewegen, wiegen of meeklappen. Een peuter probeert al vlug om zelf mee te zingen.