De bibliotheek in de pers

Bibliotheek Schaarbeek gaat Bulgaarse collectie uitbouwen

Vlag van Bulgarije

 23/10/2018 © BRUZZ

In de Schaarbeekse bib kun je over een tijd Bulgaarstalige boeken ontlenen

De bibliotheek van Schaarbeek begint binnenkort met de uitbouw van een Bulgaarse collectie. Ze speelt zo in op de groeiende diversiteit in de gemeente, laat Vlaamse schepen Adelheid Byttebier (Groen) weten. De bib van Sint-Joost biedt dan weer collecties in het Koerdisch en Turks aan.

"De groep Bulgaren is de laatste jaren enorm gegroeid in Schaarbeek: van 241 personen in 2005 naar 4.564 in 2015", laat schepen Byttebier weten. "Het is ondertussen de op één na grootste andere nationaliteit in Schaarbeek. In geen enkele andere bib in het gewest kunnen zij nu al terecht."

De collectie zal zowel bestemd zijn voor kinderen als volwassenen. De doelgroepwerking voor Bulgaren past in een gewestelijk plan gebaseerd op de geografische verdeling van minderheden, waarbij de bibliotheek van Sint-Gillis bijvoorbeeld collecties in het Arabisch en Roemeens voorziet. 

'Bulgaarse' en 'Turkse' Bulgaren

De groep Bulgaren in Brussel bestaat voor een deel uit leden van de Turkstalige minderheid in Bulgarije, bevestigt bibliothecaris Ingrid Lemaire aan BRUZZ. "Maar voor een deel gaat het ook om 'Bulgaarse Bulgaren". Die wonen vaker net wat noordelijker in het gewest. Bovendien weten we door onze contacten met Turkse organisaties dat de banden tussen beide groepen sterk zijn. Het zijn beide landstalen, een beetje zoals Nederlands en Frans hier. De Turkstaligen willen ook hun Bulgaars onderhouden."

Daarom gaat de Schaarbeekse bib ook samenwerken en afstemmen met bib Joske in Sint-Joost, die nu al een Turkstalige collectie aanbiedt en die volgend jaar gaat actualiseren. "Joske heeft sinds 2017 ook een Koerdische collectie, opgebouwd in samenspraak met het Koerdisch Instituut hier in onze gemeente", legt de bibliothecaris van de bib in Sint-Joost, Eefje Vloeberghs, uit.

Conversatietafels Nederlands

De Bulgaarse collectie in Schaarbeek wordt geselecteerd met de hulp van boekhandelaars die de taal machtig zijn en door lokale verenigingen. "De vraag naar conversatietafels Nederlands vanuit het Bulgaars is ook enorm", zegt Lemaire. "Die gaan we dus ook organiseren."

Ergens in de loop van volgend jaar moeten de Bulgaarse boeken, cd's en dvd's beschikbaar zijn voor de gebruikers. Op 22 november luidt de bib de uitbouw van de collectie feestelijk in met een gratis Bulgaarse muzikale avond, die openstaat voor alle nieuwsgierigen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Brussel leest (1): de boekentips van Ingrid van de bibliotheek van Schaarbeek

13/7/2018© BRUZZ

Ingrid Lemaire is bibliothecaris in Schaarbeek. 

Kapitaal - John Lanchester

Dit boek ontdekte ik enkele jaren geleden op aanraden van een collega bibliothecaris en is vreemd genoeg zo onbekend gebleven. Het is één van mijn absolute favorieten. Je dringt binnen in het leven van heel verschillende mensen (een soort ongegeneerd voyeuristisch gevoel, zalig). Het verhaal is een echte ‘tranche de vie’ die zich niettemin beperkt tot één straat: Pepys Road in het Zuid-Londense Clapham en al zijn verscheiden bewoners. ‘Kapitaal’ is vooral een zeer levendige en vlot leesbare roman over erg verschillende mensen.

Stil - Susan Cain

Dit boek was voor mij een soort eye-opener. Het is een non-fictie boek dat enerzijds het verschil tussen introverte en extroverte personen op een ongelooflijk neutrale en interessante manier brengt. Anderzijds de nuance brengt en tevens heel wat clichés wegwerkt en tot slot niet alleen tips geeft hoe hier mee om te gaan maar vooral het belang in de verf zet van beiden. Het evenwicht in de verf zet. Hoe elke mens uniek is en er van alles wat nodig is. Met wat begrip voor de aard van elke mens erboven op (en ook tips om dit te realiseren, dat begrip).

Wat is de Wat - Dave Eggers

Ik ben sowieso fan van Dave Eggers, en na lang twijfelen heb ik toch dit boek gekozen omdat het nog steeds realistisch en weer heel hedendaags is. Er is niet één oorlog, er zijn er verschillende. Het boek geeft een besef dat er bij elke oorlog veel komt kijken en dat het niet stopt bij het zogenaamde ‘einde’. Voor al de vluchtelingen begint het pas. En dan sluiten wij onze grenzen (of wilt men deze sluiten). Dit boek is hard en relevant.

Zes maanden in de Siberische wouden - Sylvain Tesson

Dit was (en is) voor mij het ideale reisboek.

Reiziger-filosoof Tesson liet de boel de boel, en deed waar hij zin in had: als kluizenaar aan het Bajkalmeer leven. Helemaal terug naar de (Siberische) basis: natuur, literatuur, wodka, de eenvoud van leven in het hier en nu. Hij hield een inspirerend dagboek bij. Tessons dagboek is een zalige combinatie van poëtische natuurbeschrijvingen en hilarish zelf-ironisch commentaar. Een heerlijke vorm van een bewuste daad van verzet tegen de consumptiemaatschappij.

Onder Palestijnen - Joe Sacco

Ook hier weer een realistische relaas van een hedendaags iets. Veraf en toch dichtbij. De reportage gaf me (een beetje) inzicht over dit complexe gebeuren en door dat deze complexiteit via een Graphic Novel weergegeven werd voelde het voor mij minder zwaar. Sacco maakt in zijn reportage bovendien geen gebruik van stereotypen en weigert consequent een goede of een slechte kant aan te duiden. We volgen Joe in zijn tocht door de conflictzone en maken zijn verschillende ontmoetingen met Palestijnen van op de eerste rij mee. De strip leest als een dagboek, waarin naast belangrijke gebeurtenissen ook alledaagse niemendalletjes een plaats krijgen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bib Schaarbeek opnieuw open na renovatie

05/5/2018 © BRUZZ

© Adelheid Byttebier / gemeente Schaarbeek 

| Het aanbod van de bib werd uitgebreid met onder meer manga's.

Zaterdag heropent de Nederlandstalige bib van Schaarbeek na vernieuwingswerken. De bib werd opnieuw ingericht, en ook het aanbod werd uitgebreid met onder meer manga's. Er zijn nu ook meer zitplaatsen.

Tijdens de renovatie van de bib werd ingezet op bijkomende zitplaatsen en meer open ruimtes. Doel is van de bib zo een ontmoetingsplaats te maken. Het is dan ook geen geheim meer dat bibliotheken populair zijn bij bijvoorbeeld studenten, die van de kalme omgeving gebruik maken om zich samen voor te bereiden voor de examens.

Gratis films uitlenen

Maar ook de collectie van de bibliotheek werd uitgebreid. Zo kan je er tegenwoordig ook manga's (Japanse strips) en documentaires vinden. Daarnaast wordt het aanbod films van de bib - zo'n 5.000 dvd's - volledig gratis.

“De bib is volledig heringericht, de collectie werd uitgebreid en is nu nog meer een ontmoetingsplek en kenniscentrum met een aanbod voor kinderen, jongeren én volwassenen”, zegt Adelheid Byttebier (Groen), schepen van Nederlandstalige cultuur in Schaarbeek.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------