Een jonge Amerikaanse schrijver woont in New York in een pension met een liefdespaar waarvan de Poolse vrouw gekweld wordt door herinneringen aan Auschwitz.
Titel
Sophies keuze
Auteur
William Styron
Vertaler
Wim Dielemans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Sophie's choice
Editie
32
Uitgever
Amsterdam: Veen klassiek, 2013
733 p.
ISBN
9789020413793 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Een talentvol aankomend schrijver betrekt in 1947 een huurkamer in Brooklyn. Hier maakt hij kennis met Nathan en Sophie. Nathan is een paranoïde Amerikaanse jood, Sophie een Poolse, die de hel van Auschwitz heeft overleefd. Tegen wil en dank raakt de schrijver betrokken bij hun verhouding die een emotioneel spinneweb is en voortdurend schommelt tussen de polen liefde en haat. Allengs krijgt hij zicht op de verschrikkingen die Sophie heeft meegemaakt en wordt hem de gecompliceerde persoonlijkheidsstructuur van Nathan duidelijk. Zeer overtuigende roman, waarin blijk wordt gegeven van een groot psychologisch inzicht. Genuanceerd zijn de uitwerkingen van de motieven schuld en boete. Ook structureel is de roman hecht. Succesvol verfilmd met Meryl Streep. Paperback, kleine druk.

Over William Styron

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Williamwaterway

William Clark Styron, Jr. (11 juni 1925 – 1 november 2006) was een Amerikaans schrijver.

Biografie

Styron werd geboren in Newport News in de staat Virginia, waar zijn vader als ingenieur werkte op een scheepswerf. Na de dood van zijn moeder in 1939 werd de recalcitrante Styron naar een preparatory school voor jongens gestuurd. Na de middelbare school diende hij als eerste luitenant bij de United States Marine Corps tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoewel bereid te vechten - Styron overtuigde zijn superieuren om zijn grijze staar te negeren - capituleerde Japan voordat zijn schip de haven van San Francisco verliet.

In 1947 voltooide Styron een BA in Engelse Taal- en Letterkunde aan Duke University, en werd hij redacteur bij de uitgeverij McGraw-Hill in New York. Zijn nieuwe baan maakte hem echter ongelukkig en al snel forceerde Styron een ontslag. In 1950 werd Styron als reservist opgeroepen voor de Koreaanse Oorlog, maar d…Lees verder op Wikipedia