Boek
Nederlands

Het gouden ei

Tim Krabbé (auteur)
Een jongeman gaat op zoek naar zijn raadselachtig verdwenen levensgezellin.
Onderwerp
Verdwijningen
Titel
Het gouden ei
Auteur
Tim Krabbé
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2021
97 p.
Aantekening
Verfilmd als Spoorloos (Nederland) en The vanishing (Verenigde Staten)
ISBN
9789044643947 (paperback)

Besprekingen

Tim Krabbé (1943) is bekend als schaakmeester, wielerprof, sportverslaggever en als schrijver van filmscripts, verhalen en romans. Krabbé heeft ook in deze novelle, zijn meeste bekende, een flitsende stijl, met geestige, bizarre, maar ook zeer gevoelige momenten. De structuur is verrassend knap: achteraf passen alle stukjes in elkaar. Dit sprookje van de misdaad verhaalt van de vakantiereis van Rex en Saskia. Saskia verdwijnt op een raadselachtige manier bij een benzinestation. Jaren later ontdekt Rex hoe dat gebeurd is. Dit boek is bij uitstek geschikt voor een zeer breed publiek. Verfilmd als 'Spoorloos' en 'The vanishing'. Kleine druk.

Over Tim Krabbé

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Jack de Nijs voor Anefo

Hans Maarten Timotheus (Tim) Krabbé (Amsterdam, 13 april 1943) is een Nederlands schrijver en schaker. Naast romans schreef hij verschillende boeken over zijn twee grootste passies: schaken en wielrennen.

Biografie

Familieleden en opleiding

Krabbé stamt uit een creatieve familie. Zijn grootvader Hendrik Maarten Krabbé en vader Maarten Krabbé waren bekende kunstschilders; zijn moeder, Margreet Reiss (1914-2002), was filmvertaalster en schrijfster; zijn broer Jeroen Krabbé is acteur, regisseur en kunstschilder en zijn halfbroer Mirko Krabbé is multimediakunstenaar en ontwerper.

Hij voltooide in 1960 de HBS-B aan het Spinoza Lyceum in Amsterdam en studeerde enige tijd psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Krabbé is getrouwd geweest met Liz Snoijink, met wie hij een zoon heeft. Naast schrijven en schaken heeft hij wat geacteerd (onder andere in het satirische VARA-…Lees verder op Wikipedia