Besprekingen

Mensen zijn ook maar helden

Nadat Stephen Fry in Mythos de Griekse godenwereld weer tot leven had geroepen, concentreert hij zich in zijn nieuwste boek op de menselijke, soms al te menselijke heldenverhalen uit de Griekse mythologie. En o ja, Freud heeft er niets van begrepen.

Een paar jaar geleden kreeg Stephen Fry een gruwelijk verhaal te horen. Het ging over Chris Benoit, een van de grote sterren van het World Wrestling, die schijnbaar zonder enige reden in een wervelwind van woede was uitgebarsten en zijn vrouw en zijn zoon had gewurgd. De ware toedracht is nooit aan het licht gekomen. Was de cocktail van hormonen en steroïden die hij gebruikte in zijn kop geslagen, of had hij hersenschade opgelopen door 'de duikende kopstoot' waar hij bekend voor stond?

Het blijft een mysterie, en in feite interesseerde het Fry ook niet. Wat hem wel fascineerde, was de overeenkomst met het verhaal van de Griekse mythologische held Herakles, die al net zo stijf stond van de testosteron, zijn gezin op net dezelfde manier had uitgemoord en er nadien net zoveel spijt van had als Benoit. Misschien was het verhaal over Herakles' woedeuitbarsting wel gebaseerd op een waargebeurde tragedie, besefte hij. Mythische helden komen immers niet uit de lucht gevallen; h…Lees verder

Onsterfelijke helden, goddelijke verteller

Mythologie Stephen Fry gaat na Mythos door op zijn mythologisch elan. Ook in Helden boort hij de schat aan verhalen aan die al tweeduizend jaar lang worden verteld, van Medusa-killer Perseus over #MeToo-slachtoffer Bellerofon tot zangwonder Orfeus.

Ik beken. In het jubelkoor dat in de lente van vorig jaar Stephen Fry's bestseller Mythos toejuichte, heb ik valse noten gezongen. Natuurlijk fonkelt de navertelling van de bekende Britse acteur en komiek, maar de keuze uit de verhalen die hij in Mythos maakte vond ik rommelig, en bovendien viel de naverteller al eens uit zijn rol door een eigen versie van de mythische feiten te verzinnen. En echt onvergeeflijk: een namenregister ontbrak. Terwijl de Griekse mythologie nu net door de vele honderden personages bij veel lezers overkomt als een oerwoud van namen.

Maar zie, Stephen Fry heeft mij verhoord. In de snelle opvolger Helden heeft hij wél een heldere keuze gemaakt uit de verhalencycli. Niets rommeligs dus hier. De naverteller houdt zich ook goed aan zijn zelfgekozen rol en Helden eindigt met een who is who van meer dan veertig bladzijden. Uw dienaar is dan ook een opgetogen mythomaan.

Monsterdoder

Helden is opgehangen aan acht hoofdpersonages en veel…Lees verder

BOEKENBAL Een held voor de 21ste eeuw

STEPHEN FRY Helden – De grote avonturen uit de Griekse mythologie.

‘Uitbundig en grappig!’ ‘Entertainend en leerrijk!’ ‘Perfect voor de 21ste eeuw!’ Er was vorig jaar geen gebrek aan lof om de achter?ap van toekomstige herdrukken van ‘Mythos’ mee op te smukken. Als er al negatieve kritiek kwam op Stephen Fry’s hervertelling van de Griekse mythen en sagen, dan was het wel dat de Britse acteur, journalist, dichter, komiek, presentator, ?lmregisseur en auteur zo weinig heldenverhalen in zijn bundel had opgenomen. ‘Alsof je Shakespeare hervertelt zonder Hamlet, Othello, Lear, Julius Caesar of Romeo en Julia,’ zo liet een verontwaardigde recensente van The Guardian zich ontvallen. Zij kan haar hart ophalen met ‘Helden’, want daar is Herakles die de stallen van Augias uitmest, daar is Orpheus die afdaalt in de onderwereld om er zijn geliefde Eurydice terug te eisen, daar zijn Theseus en de Minotauros en daar zijn ook Jason en zijn Argonauten. De helden, goden, oerwezens en and…Lees verder

De verhalen over de Griekse helden (heroën) hebben altijd een grote aantrekkingskracht gehad, niet alleen in het oude Griekenland maar ook later in Europa. Talloze schilderijen verbeelden de belevenissen van de helden, de goden en de vrouwen, die vaak een beslissende rol in de verhalen hebben. Hoewel deze sagen bijna drieduizend jaar oud zijn, blijven ze boeien omdat wezenlijke kenmerken van onze menselijke conditie erin worden weerspiegeld: durf, ambitie, jaloezie, geweld, wraak, rivaliteit, vriendschap, seksualiteit. De bekende Engelse tv-persoonlijkheid Stephen Fry is erin geslaagd deze verhalen over de Griekse helden op een zodanige manier na te vertellen dat ze ook een hedendaags publiek aanspreken. Er zit vaart in dit boek, ironie (maar niet te veel), herkenning en vervreemding. De ene held na de andere passeert de revue, waarbij Fry de soms zeer verschillende tradities tot een doorlopend verhaal heeft gesmeed. Zijn keuze voor voetnoten geeft het boek een extra cachet. Fry heeft…Lees verder

Griekse mythen

Stephen Fry zwelgt in lekkere verhalen over al die stoere, soms malle Griekse goden.

Afgelopen Kerst had ik tijd om 'Black Panther' te bekijken, de Amerikaanse superheldenfilm die vijf Oscars kan gaan winnen. Die film moest ik zien! Wat deze superheldenfilm anders maakt dan talloze andere: het is een zwartesuperheldenfilm, gesitueerd in het fictieve Wakanda.

Diep in Afrika heeft het multiculturele koninkrijk van Wakanda zich uit zelfbehoud afgesloten van de buitenwereld. Haar samenleving is dermate vooruitstrevend en technologisch superieur aan de rest van de wereld dat ze zich autonoom kan bewegen.

Dat isolement maakt haar ook kwetsbaar. Wakanda beschikt over een kostbare grondstof waar witte bad guys op jagen. Wakanda staat onder druk. Haar achilleshiel is arrogantie. Door die zelfingenomenheid willen naburige stammen haar niet bijstaan in de strijd om te overleven. Een primitieve tribale stammenstrijd brengt de fundamenten van Wakanda aan het schudden. Hoe het afloopt moet u zelf maar bekijken, maar wie 'Helden' van Stephen Fry heeft gelezen kan he…Lees verder

Over Stephen Fry

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Freedom Fry — "Happy birthday to GNU" film crew, especially Matt Lee and Andrew Sampson

Stephen John Fry (Hampstead, Londen, 24 augustus 1957) is een Engelse komiek, schrijver, acteur en presentator.

Biografie

Fry studeerde aan het Queens College in Cambridge. Hij woont tegenwoordig in Norfolk, Londen en Hollywood. Hij heeft veel samengewerkt met Hugh Laurie: samen zijn ze bekend als Fry & Laurie.

In 2006 maakte Stephen Fry de tweedelige BBC-documentaire "Stephen Fry - The Secret Life of the Manic Depressive", waarin hij uit de kast komt als lijder aan een cyclothyme stoornis, een type manisch-depressieve stoornis. Hij interviewt bekende en minder bekende mensen die dezelfde ziekte hebben en vertelt over zijn extreme stemmingen aan de hand van voorbeelden uit zijn eigen leven. Hoe het begon toen hij een jaar of zeventien was met een manische periode en hoe hij pas op zijn zevenendertigste, naar aanleiding van een zware depressie, uiteindelijk bij de juiste arts terechtkwam waar hij te horen kreeg wat de …Lees verder op Wikipedia