Boek
Nederlands

Nauwelijks geraakt

Sandro Veronesi (auteur), Rob Gerritsen (vertaler)
+1
Nauwelijks geraakt
×
Nauwelijks geraakt Nauwelijks geraakt

Nauwelijks geraakt

Sandro Veronesi (auteur), Rob Gerritsen (vertaler)
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Als zijn 17-jarige halfzus bij hem logeert, probeert een jongeman zijn erotische gevoelens voor haar te ontlopen.
Titel
Nauwelijks geraakt
Auteur
Sandro Veronesi
Vertaler
Rob Gerritsen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Gli sfiorati
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2012
298 p.
ISBN
9789044619935 (paperback)

Besprekingen

Dankzij romans als Kalme chaos, In de ban van mijn vader en XY verwierf Sandro Veronesi snel de status van één van Italiës meest vertaalde auteurs. Redenen genoeg voor uitgeverij Prometheus om Nauwelijks geraakt, in het Italiaans verschenen in 1990 en voor het eerst naar het Nederlands vertaald in 2004, van een tweede druk te voorzien.
Mète leidt een vrij onopvallend bestaan; enerzijds zet hij zich enigszins halfslachtig af tegen het rijke milieu waaruit hij voortkomt, anderzijds wentelt hij zich al te graag in de bijhorende rijkdom en legitieme voordelen. Als fervent beoefenaar van de grafologie meent hij een nieuwe karaktertrek op het spoor te zijn, de ‘schuimvalligheid’; '[H]et is geen oppervlakkigheid, geen pure slechtheid, geen wispelturigheid, geen lichtzinnigheid, geen simpele lamlendigheid, of louter verstrooidheid, dromerigheid', eerder ‘een soort legering’ van die eigenschappen. Prototype bij uitstek blijkt zijn halfzus Belinda, die en pa…Lees verder
Op de bruiloft van zijn vader met de moeder van zijn 17-jarige halfzus hoort de hoofdfiguur dat zijn halfzusje komt logeren en dat hij geacht wordt op haar te passen. Heimelijk is hij verliefd op haar. Hij probeert haar in het begin van de logeerpartij op allerlei manieren te ontlopen. Als dit niet meer lukt, kan hij zich via het roken van joints onder controle houden en zich broer voelen. Op een gegeven moment zijn de joints echter op en loopt alles uit de hand met een vlucht van de hoofdfiguur tot besluit. Deze is grafoloog en bekijkt de wereld via de kenmerken die hij ontdekt in de handschriften van mensen. Hij is gewaarschuwd en laat zich toch nog door zijn emoties overrompelen. We hebben hier te maken met een klassiek thema, incest, dat in een zeer modern hedendaags jasje gegoten wordt en daarom ook een eigentijds publiek aan zal kunnen spreken. Paperback; kleine druk. Van de Italiaanse schrijver (1959) verscheen eerder 'In de ban van mijn vader' en 'Waar gaat die vrolijke trei…Lees verder

Over Sandro Veronesi

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door

Sandro Veronesi (Prato, 1959) is een Italiaans romanschrijver, essayist en journalist.

Biografie

Hij is een broer van de regisseur Giovanni Veronesi. Na het behalen van een graad in de architectuur aan de universiteit van Florence met een dissertatie over Victor Hugo en de cultuur van de moderne restauratie koos hij voor een carrière als schrijver. Veronesi debuteerde op 25-jarige leeftijd met de dichtbundel Il Resto del cielo. Daarna volgden romans, essays, een toneelstuk, talrijke recensies van romans en essaybundels, interviews, een scenario en televisieprogramma's.

Werken

Il Resto del cielo (1984) bestaat uit vijfentwintig korte composities, niet langer dan veertien verzen, die gaan over de algemene problematiek van de communicatie, waar een constante coincidentia oppositorum plaatsvindt.

Zijn eerste roman Per dove parte questo treno allegro (Wa…Lees verder op Wikipedia