Boek
Nederlands

In de ban van mijn vader

Sandro Veronesi (auteur), Rob Gerritsen (vertaler)
+1
In de ban van mijn vader
×
In de ban van mijn vader In de ban van mijn vader

In de ban van mijn vader

Sandro Veronesi (auteur), Rob Gerritsen (vertaler)
Genre:
De ontdekking dat zijn vader een geheim agent van de Russische KGB was,doet een kinderboekenschrijver twijfelen aan alle feiten en relaties in zijn leven.
Onderwerp
Identiteitscrisis
Titel
In de ban van mijn vader
Auteur
Sandro Veronesi
Vertaler
Rob Gerritsen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La forza del passato
Editie
18
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2015
255 p.
ISBN
9789044629811 (paperback)

Besprekingen

De hoofdfiguur, die al in een existentiële crisis verkeerde, begint helemaal aan zichzelf te twijfelen door het verhaal van een vriend van zijn vader dat deze een Russische agent was en 50 jaar zinloos under-cover leefde. De hoofdfiguur weet nu echt niet meer of hij is die hij denkt dat hij is. Dit thema wordt op allerlei gebieden uitgesponnen. Alles blijkt anders te zijn. De enge vriend lijkt op het eind nog de meest betrouwbare figuur. De hoofdfiguur verwerkt deze ervaringen maar meteen in zijn nieuwe kinderboek. Hij krijgt er inspiratie door. Het boek is met veel fantasie geschreven, misschien te veel fantasie. Het afwisselen van het verhaal met hoofdstukjes uit het nieuwe kinderboek werkt bizar. De lezer heeft met een boeiend thema te maken, maar het verhaal heeft zoveel wendingen dat je af en toe denkt: wat nu weer. Geen boek dat je in één adem uitleest. De Italiaanse schrijver (1959) kreeg voor deze roman de Premio Campiello 2000. Kleine druk.

Over Sandro Veronesi

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door

Sandro Veronesi (Prato, 1959) is een Italiaans romanschrijver, essayist en journalist.

Biografie

Hij is een broer van de regisseur Giovanni Veronesi. Na het behalen van een graad in de architectuur aan de universiteit van Florence met een dissertatie over Victor Hugo en de cultuur van de moderne restauratie koos hij voor een carrière als schrijver. Veronesi debuteerde op 25-jarige leeftijd met de dichtbundel Il Resto del cielo. Daarna volgden romans, essays, een toneelstuk, talrijke recensies van romans en essaybundels, interviews, een scenario en televisieprogramma's.

Werken

Il Resto del cielo (1984) bestaat uit vijfentwintig korte composities, niet langer dan veertien verzen, die gaan over de algemene problematiek van de communicatie, waar een constante coincidentia oppositorum plaatsvindt.

Zijn eerste roman Per dove parte questo treno allegro (Wa…Lees verder op Wikipedia