Dvd
Engels
Oorlogsfilm over de strijd die 140 Amerikaanse soldaten van een elite-eenheid, met Black Hawk troepentransporthelikopters in het hart van Mogadishu, Somalie͏̈ gedropt, moesten voeren tegen duizenden zwaarbewapende Somalie͏̈rs
Onderwerp
Somalië
Titel
Black Hawk down
Regisseur
Ridley Scott 1937-
Naar het werk van
Mark Bowden
Componist
Hans Zimmer 1957-
Acteur
Josh Hartnett Ewan McGregor Tom Sizemore Eric Bana William Fichtner Ewen Bremner Sam Shepard
Taal
Engels
Uitgever
Columbia Tristar Home Entertainment, 2004
1 dvd-video
Oorspr. opname
2001
Speelduur
138 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands, Engels, Hindoestaans
EAN
8712609050776

Besprekingen

Amerikaanse oorlogsfilm uit 2001 van regisseur Ridley Scott en producent Jerry Bruckheimer. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Mark Bowden over de slag om Mogadishu, Somalië, op 3 oktober 1993, toen Amerikaanse elitetroepen strijd moesten voeren tegen duizenden zwaarbewapende Somaliërs. De soldaten werden met Black Hawk troepentransporthelikopters in het hart van Mogadishu gedropt. Het geheel is gefilmd op rauw-realistische wijze vanuit het Amerikaanse perspectief. Belinda de Graaf (Trouw 28-4-'02): 'Het is alsof de opzwepende muziek, het aanhoudende mitrailleurvuur en het continue geschreeuw je in een koortsdroom doen belanden. Beelden van afgereten lichaamsdelen tuimelen over elkaar heen (...).' Annemart van Rhee (AD 28-2-'02) vindt dat Scott geen maat houdt bij de opeenstapeling van verschrikkingen waardoor het verhaal én de karakters nauwelijks een plek krijgen. '(...) de kijker [wordt] murw gebeukt (...).' Hans Beerekamp (NRC 27-02-'02) vindt dat de realistische geweldsc…Lees verder

Over Ridley Scott

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Gage Skidmore

Ridley Scott (South Shields, 30 november 1937) is een Brits fotograaf, filmregisseur en filmproducent. Hij is vooral bekend om zijn visueel overweldigende en groots opgezette Hollywood-actiefilms. Zijn jongere broer Tony Scott (1944-2012) was ook regisseur van actiefilms.

Kort overzicht

Hoewel Scott zich als filmmaker in het commerciële circuit bevindt, wordt hij toch door veel critici als een kunstenaar gezien. Dit komt vooral door het opvallende stijlvolle, kleurrijke en opmerkelijk uitgelichte camerawerk dat in zijn films altijd domineert. Ook stralen zijn films een opvallende voorliefde voor schilderkunst en geschiedenis uit.

Scott maakte in het begin van zijn carrière sciencefiction cult-films als Alien en Blade Runner. Later ging hij zich steeds meer toeleggen op actiefilms om zich vervolgens te specialiseren in historische spektakelfilms.

In 2015 kreeg Scott een ster op de Hollywood Walk o…Lees verder op Wikipedia

Suggesties