Boek
Nederlands

Politicus en pleiter : Cicero in turbulent Rome

Randall Lesaffer (auteur)

Politicus en pleiter : Cicero in turbulent Rome

Overzicht van de geschiedenis van de late republiek van Rome aan de hand van de geschriften van Cicero (106-43 v. Chr).
Extra onderwerp
Cicero, Romeinse Rijk, politiek
Titel
Politicus en pleiter : Cicero in turbulent Rome
Auteur
Randall Lesaffer
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2003
199 p. : ill.
ISBN
90-5826-204-9

Besprekingen

In de laatste decennia van de Romeinse republiek speelde Cicero (106-43 v.C.) een belangrijke rol. In deze turbulente periode stond hij als politicus en redenaar in het centrum van het politieke, maatschappelijke en culturele leven. Lesaffer belicht zijn politieke betekenis en zijn relatie met belangrijke figuren als Sulla, Crassus, Pompeius, Caesar. Verder schenkt hij uitvoerig aandacht aan zijn praktijk van strafpleiter, die aan de basis van zijn politieke carrière lag.

Eerst behandelt de auteur de crisis in de Romeinse republiek, met haar instellingen, hervormingen en tegenstellingen. Dan schetst hij de snelle politieke carrière van Cicero tot in het jaar 63, toen hij tijdens zijn consulaat de samenzwering van Catilina verijdelde en hij de titel "vader des vaderlands" kreeg. Na deze triomf volgden de desillusies: hij beschikte niet over de mogelijkheden om aan de politieke top te blijven meespelen, werd tijdelijk verbannen, bleef zich vergeefs inzetten om de republiek te red…Lees verder
In dit boek wil de auteur, doctor in de rechten en docent cultuurgeschiedenis in Leuven, een overzicht geven van de turbulente geschiedenis van de late Romeinse republiek aan de hand van de werken van de bekende redenaar en schrijver Marcus Tullius Cicero (106-43 v. Chr.). Hij wil daarbij een historische achtergrond bieden bij de vele nieuwe vertalingen van auteurs uit die tijd (eerste eeuw v. Chr.) die de laatste jaren verschijnen. Het boek is dan ook uitdrukkelijk geschreven voor een breed publiek van geïnteresseerden in de Romeinse geschiedenis en cultuur. Het boek is vlot geschreven. In vele details wreekt zich echter dat de schrijver op het gebied van de Romeinse wereld een amateur is: naast pertinente onjuistheden zijn er ook veel politieke instellingen en gebruiken die niet goed begrepen zijn en daardoor net uit hun verband worden gelicht of in de verkeerde context en tijd zijn geplaatst. Daardoor is het geen boek om zich op te verlaten.

Over Randall Lesaffer

Randall Christophe Herman Lesaffer (Brugge, 25 april 1968) is een Belgisch gewoon hoogleraar rechtsgeschiedenis in Tilburg (1999-2019) en Leuven (2019-heden). Hij was decaan van de Rechtsfaculteit aan de Universiteit van Tilburg (juli 2008-december 2012). Zijn onderzoek en publicaties betreffen vooral de geschiedenis van het internationaal recht na 1500.

Levensloop

Lesaffer, zoon van Herman Lesaffer en Rosa Depoortere, volbracht zijn middelbare studies (Latijns-Griekse humaniora) aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Assebroek bij Brugge (1980-1986).

Zijn universitaire studies volbracht hij:

  • Kandidaat in de Rechten (Grote Onderscheiding), Rijksuniversiteit Gent (1986-1988),
  • Kandidaat in de Geschiedenis (Grote Onderscheiding), Katholieke Universiteit Leuven (1988-1990),
  • Licentiaat in de Rechten (Grote Onderscheiding), KU Leuven (1988-1991),
  • Baccalaureus in de Wijsbegeerte (Onderscheid…Lees verder op Wikipedia