Twee verhalen: het eerste verhaal gaat over Felice, die door zijn vrouw wordt verdacht van ontrouw omdat hij in zijn slaap zo onbedaarlijk lacht. Het tweede verhaal gaat over een 12-jarige jongen, die ontvoerd wordt om zijn vader, een maffiabaas, tot zwijgen te dwingen
Extra onderwerp
Italiaanse films
Taal
Italiaans
Uitgever
Homescreen, [jaar van uitgave niet vastgesteld]
1 dvd-video
Oorspr. opname
1998
Speelduur
100 min.
Aantekening
Italiaans gesproken Nederlands ondertiteld Naar verhalen van Luigi Pirandello
EAN
8717249474319

Besprekingen

De film Tu ridi (Jij lacht) van de Italiaanse broers Paolo en Vittorio Taviani is vrij gebaseerd op twee novellen van de Siciliaanse schrijver Luigi Pirandello. 'Tu ridi' speelt zich af in het fascistische Rome. Een voormalige operazanger, nu boekhouder, ziet geen andere uitweg uit zijn schaamte voor zijn eigen wreedheid dan zelfmoord. 'Due sequestri' is een raamvertelling die zich afspeelt op Sicilië, waar de zoon van een maffiabaas ontvoerd is door een maffialid. Ook hier is de dood onontkoombaar. Hans Beerekamp schrijft in NRC (15 september 1999) dat Tu ridi de vergelijking met Kaos (1984), de grote succesfilm van de Taviani's en ook gebaseerd op verhalen van Pirandello, niet helemaal goed kan doorstaan. '(Maar) dan kom je toch weer onder de indruk van het onveranderde vermogen van de Taviani's om pregnante beelden en geluiden te creëren, om paradoxale personages te verzinnen, om fantastische verhalen te vertellen. (...) Ook deze film bevat weer enkele beelden die je nooit meer ver…Lees verder

Over Paolo Taviani

Paolo Taviani (San Miniato, 8 november 1931) is een Italiaans filmregisseur.

Paolo Taviani debuteerde samen met zijn broer Vittorio in de jaren 50. Aanvankelijk draaiden ze documentaires. Vanaf 1962 regisseerden ze ook speelfilms. Zij braken internationaal door met de film Padre padrone (1977) die de Gouden Palm won op het Filmfestival van Cannes. Daarnaast wonnen ze met het docudrama Cesare deve morire (2012) de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn. Hun gestileerde films zijn doordrongen van symboliek, maar ze zijn toch toegankelijk voor een breed publiek. Ze spelen zich dikwijls af in het zuiden van Italië. De broers Taviani werkten altijd samen.

Filmografie

  • 1962: Un uomo da bruciare
  • 1967: I sovversivi
  • 1968: Sotto il segno dello scorpione
  • 1974: Allonsanfàn
  • 1977: Padre padrone
  • 1982: La notte di San Lorenzo
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties