Titel
Kaos / regie en scen. Paolo en Vittorio Taviani ; scen. i.s.m. Tonino Guerra ; naar de verhalen van Luigi Pirandello
Regisseur
Paolo Taviani Vittorio Taviani
Scenarist
Tonino Guerra
Naar het werk van
Luigi Pirandello
Taal
Italiaans
Uitgever
[Amsterdam]: Homescreen, 2001?
1 dvd-video
Oorspr. opname
1989
Speelduur
180 min.
Aantekening
Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld
ISBN
90-5675-167-0
mooov

Over Paolo Taviani

Paolo Taviani (San Miniato, 8 november 1931) is een Italiaans filmregisseur.

Paolo Taviani debuteerde samen met zijn broer Vittorio in de jaren 50. Aanvankelijk draaiden ze documentaires. Vanaf 1962 regisseerden ze ook speelfilms. Zij braken internationaal door met de film Padre padrone (1977) die de Gouden Palm won op het Filmfestival van Cannes. Daarnaast wonnen ze met het docudrama Cesare deve morire (2012) de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn. Hun gestileerde films zijn doordrongen van symboliek, maar ze zijn toch toegankelijk voor een breed publiek. Ze spelen zich dikwijls af in het zuiden van Italië. De broers Taviani werkten altijd samen.

Filmografie

  • 1962: Un uomo da bruciare
  • 1967: I sovversivi
  • 1968: Sotto il segno dello scorpione
  • 1974: Allonsanfàn
  • 1977: Padre padrone
  • 1982: La notte di San Lorenzo
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties