Boek
Nederlands

Buitenleven

Nina Polak (auteur)
Wat deden twee vrouwen, geliefden, hier in het noorden? Laten we zien wat de stilte met ons doet, hadden ze tegen elkaar gezegd. De huizenmarkt speelde een rol in het besluit, als een vijandige natuurkracht, maar ze noemden hun trek een experiment.
Rivka en Esse houden na een paar hobbelige jaren nog steeds van elkaar. Ze verlaten de stad en betrekken op het noordelijke platteland ee
Titel
Buitenleven
Auteur
Nina Polak
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2022
237 p.
ISBN
9789044648348 (paperback)

Besprekingen

Anders gaan leven

Nina Polak vroeg zich af of ze dat kon, een spannende roman à la Patricia Highsmith schrijven. Het antwoord is nee.

Een huis op de buiten. Ruimte om beter te leven en te denken. Net toen de Nederlandse auteur Nina Polak en haar vriendin Loes Faber met het idee speelden om te verkassen naar Noord-Groningen, waar huizen nog betaalbaar waren, at iemand in China een broodje vleermuis en ging de wereld op slot. Plots wilde zowat elke stadsmens in de provincie gaan wonen en een verhuizing werd voor de schrijfster en haar partner onbetaalbaar. Gelukkig is er op zo'n moment nog de verbeelding, en dus schreef Nina Polak een roman over twee vrouwen die in het landelijke noorden van Nederland gaan wonen.

Dat het een en ander niet helemaal verliep zoals gepland, blijkt al uit het openingshoofdstuk waarin een van de twee geliefden in haar eentje een treurige stadsflat bewoont en waarin omineus klinkende woorden als 'de advocaat', 'de spijt' en 'het verlorene' de lezer voorbereiden op wat er is fout gegaan.

Wie is die advocaat, waar heeft ze zoveel spijt van en wat is er precies verloren gegaan?…Lees verder

Over Nina Polak

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door M.E.

Nina Polak (Haarlem, 25 juni 1986) is een Nederlands schrijver van fictie en non-fictie. Ze debuteerde in 2014 met We zullen niet te pletter slaan. Deze roman werd driemaal genomineerd voor een prijs.

Biografie

Polak studeerde literatuurwetenschap en Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam en in New York. Van kindsbeen af was fictie belangrijk voor haar. Van 2009 tot 2012 was zij redactrice van het Amsterdamse studentenweekblad Propria Cures. Verder publiceerde zij aanvankelijk voor De Gids en De Groene Amsterdammer. Vanaf 2013 is ze ook correspondent cultuur voor De Correspondent.

Als romanschrijver debuteerde ze in 2014 bij Prometheus met We zullen niet te pletter slaan. Vanuit het perspectief van twee jonge mensen, een zoon en een dochter, wordt de scheiding van twee moeders beschreven. De titel verwijst naar een gedicht van William Wordsworth. Driemaal werd de debuutroman genomine…Lees verder op Wikipedia