Boek
Nederlands

Liever dan lief : een sprookje in het land van Down

Moniek Peek (illustrator), Bente Jonker (auteur)
+1
Liever dan lief : een sprookje in het land van Down
×
Liever dan lief : een sprookje in het land van Down Liever dan lief : een sprookje in het land van Down

Liever dan lief : een sprookje in het land van Down

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Wies en Teun spelen dat ze twee koningskinderen zijn. De knappe koning vraagt of de knappe koningin met hem wil trouwen. Prentenboek met sprookjesachtig verhaal over twee kinderen met het syndroom van Down. Met sfeervolle waterverfillustraties. Vanaf ca. 5 jaar.
Extra onderwerp
Syndroom van Down, prentenboeken
Titel
Liever dan lief : een sprookje in het land van Down
Illustrator
Moniek Peek
Auteur
Bente Jonker
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789051169973 (hardback)

Besprekingen

Er waren eens twee koningskinderen. Hij kwam uit het noorden, zij uit het zuiden. Beiden stapten voort tot zij vlak bij elkaar stonden. ‘Ik ben de knappe koning’, fluisterde hij. ‘Ik ben de knappe koningin’, bromde zij. Daarna lachten zij samen tot zij schaterend over de grond rolden. Dit originele verhaal beeldt de fantasiewereld van twee kinderen met het syndroom van Down uit (wat uit de ondertitel blijkt, maar verder in de tekst niet expliciet genoemd wordt). Hun openhartige spel, overtuigende vrolijkheid en intensief beleven getuigen van een onbevangen manier van omgaan en liefde voor elkaar. In de kleurrijke, sprookjesachtige waterverfillustraties - gemaakt met pen, inkt en gemengde technieken - zijn de twee omringd door meekijkende en lachende dieren, reuzenbloemen en groen, waardoor droomwereld en stemming nog eens extra worden benadrukt. De tekst is poëtisch, met korte zinnen en veel dialoog. Het begin van het verhaal - met de openingszin van het middeleeuwse lied van de twee …Lees verder

Liever dan lief

'Liever dan lief' is een verhaal over twee kinderen die fantasievol met elkaar spelen. Ze spelen dat ze koning en koningin zijn. Het is erg poëtisch geschreven en hierdoor niet zo toegankelijk. Ook de prenten lijken kleur belangrijker te vinden dan dat ze het verhaal toegankelijk maken. Dit boek doet dan ook erg zijn best om anders te zijn dan andere boeken. Aangezien dit boek gaat over kinderen met het syndroom van Down die slechts met hun tweetjes spelen, denk je als lezer al snel dat deze kinderen ook anders zijn, ook minder toegankelijk zijn. Een gemiste kans, want de fantasiewereld van deze kinderen is heel toegankelijk, niet anders dan die van jonge kinderen. Even gemakkelijk zouden er ook kinderen zonder beperking in dit verhaal kunnen meespelen.