Daisy
Nederlands

Soepletters

Mieke Versyp (auteur), Hilde Groeninck (verteller)
Een jongen raakt zijn zusje kwijt en voelt zich daar verantwoordelijk voor. De verdwijning is het begin van een spannende zoektocht. Woorden en letters tonen de jongen de weg. Het boek is geïnspireerd door de kinderen van de school Mandala uit de Gentse multiculturele Rabotwijk. Voor de vormgeving werd gebruik gemaakt van kindertekeningen, illustraties en foto’s uit de wijk.
Titel
Soepletters
Auteur
Mieke Versyp
Verteller
Hilde Groeninck  (inlezer)
Taal
Nederlands
Editie
1
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2011
1 cd
Speelduur
0:58
Oorspr. uitgever
Lannoo
Aantekening
Stem: Vrouw

Besprekingen

Een 11-jarige jongen (ik-figuur) raakt bij het naar huis lopen zijn jongste zusje kwijt. Omdat hij zich verantwoordelijk voelt, gaat hij op zoek naar haar in de straten van zijn wijk in Gent. Daarbij wordt hij geholpen door een vreemd klein mannetje dat hem letters en woorden geeft. Vervolgens komt hij in allerlei fantasie-omgevingen die uit zijn eigen verbeelding lijken te komen: een grot met reuzen en zeemeerminnen, een paleis vol prinsesjes en een land in oorlog met soldaten. De woorden die hij er verzamelt, leiden hem uiteindelijk naar zijn zusje. Dat verbeelding en woorden een grote rol spelen in het verhaal, wordt ondersteund door de illustraties en de vormgeving van dit bijzondere boek: kindertekeningen, foto’s, snoeppapiertjes en andere illustraties staan verspreid door het boek, soms ook door de tekst, die typografisch ook de inhoud illustreert met verschillende lettertypes en -groottes. Het kwam tot stand in samenwerking met de kinderen van een basisschool in een multicultur…Lees verder

Soepletters

'Soepletters' is geen gewoon boek. Al bij het bekijken van de cover en het lezen van de naam Mieke Versyp (bekend van o.a. Linus), weten we dat ons een speciale traktatie te wachten staat. En het vermoeden klopt: dit verhaal staat bol van fantasie en is doorspekt met originele afbeeldingen.
Op een dag komt een jongen samen met zijn broers en kleine zus van school terug. Onderweg wil zijn zusje niet meer stappen en wanneer hij koppig verder stapt, verliest hij haar even uit het oog. Gevolg: zijn zusje is nergens meer te vinden.
De verdwijning van zijn zusje is het begin van een spannende zoektocht. Hij wordt naar mysterieuze plekken geleid en heeft maar één zekerheid: hij moet vertrouwen op de woorden en de letters die hem de weg tonen.
Je zou misschien kunnen zeggen dat het thema (een verloren zusje) al tientallen keren voorgekauwd werd, maar Versyp slaagde erin om het geheel haar eigen draai te geven. Soms waan je je als lezer in het wonderland van Alice, zoals wann…Lees verder

Over Mieke Versyp

Mieke Versyp (Gent, 15 oktober 1965) is een Belgische auteur, dansrecensente en dramaturge.

Leven

Versyp studeerde filosofie aan de Universiteit Gent en werd gebeten door de kunsten. Ze was een tijdje actief als theater- en dansrecensent en tot en met 2011 was ze ook vaste productiedramaturg in het Vlaamse kinderkunstencentrum KOPERGIETERY. Daarna werd ze freelance dramaturg voor dat kunstencentrum en onder meer Studio Orka. In 2004 richtte ze het theatergezelschap Jenny op met onder meer illustrator en auteur Gerda Dendooven. In 2007 besloot ze zich toe te leggen op jeugdliteratuur en schreef ze haar eerste boek bij uitgeverij Lannoo. Ze heeft een dochter en woont momenteel in Gent.

Werk

De Gentse schrijfster debuteerde in 2007 met het opvallende prentenboek Linus, met illustraties van Pieter Gaudesaboos en Sabien Clement, wat bekroond werd met een Boekenwelp, Gouden Uil en Boekenpluim. …Lees verder op Wikipedia