Boek
Nederlands

De vloek van de FauTenkampioene

Marc De Bel (auteur), Jan Bosschaert (illustrator)
+1
De vloek van de FauTenkampioene
×
De vloek van de FauTenkampioene De vloek van de FauTenkampioene
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Dit boek verscheen eerder als De FauTenkampioene. De publicatie van dat boek werd de aanleiding voor de Pebbels-reeks. Dit 6e deel in deze reeks, is dus eigenlijk het eerste deel. Meneer Van Dale heeft een ongeluk gehad. Zijn klas krijgt dus een vervangster, en wat voor één…
Onderwerp
Schoolleven, Magie
Titel
De vloek van de FauTenkampioene
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Jan Bosschaert
Uniforme titel
De FauTenkampioene
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2011
222 p. : ill.
ISBN
9789022326541 (hardback)

Besprekingen

In De vloek van de FauTenkampioene neemt de auteur de lezer mee naar het verleden. Hoewel dit al het zesde boek is in de ‘Peppelreeks’, hebben we hier niet te maken met een vervolg, maar met een heuse prequel. In dit boek komt de lezer alles te weten over de voorgeschiedenis van de Peppelvrienden Miete, Mattias, Broes en Senne. De lezer verneemt daarbij dat dit viertal bestaat uit de auteur zelf, ‘de Bel’ en zijn jeugdvrienden. Je krijgt dus een verhaal voorgeschoteld met echt bestaande personages. Op deze manier krijgt het geheel een realistische inslag, al zijn de aangedikte gebeurtenissen met de nodige humoristische noten nooit ver te zoeken.
Het verhaal speelt zich af tijdens de jeugdjaren van deze hechte vriendenclub. Daarbij gaat uiteraard heel wat aandacht naar het leven in de klas en op de school. Wanneer meneer Van Dale, hun leerkracht, bij een ongeluk betrokken raakt, krijgen ze een vervangster. Deze is niet bepaald sympathiek te noemen. Met haar struise bouw, i…Lees verder
Yoko, geboren in Gabo, zit op de middelbare school en heeft een aardige vriendenkring. Als de geliefde meester Van Dale een ongeluk krijgt, komt een vervanger. Mevrouw Knotters, al snel Castafiore genoemd, is een ramp. De leerlingen willen iets doen en op initiatief van Yoko wordt een bezwering over haar uitgesproken. Deze lijkt te werken, ze gaat inderdaad weg, maar de oorzaak daarvan ligt bij haar deelname aan verschillende diefstallen. Een humoristisch boek zonder literaire pretenties over het schoolleven van een aantal vrienden, waaronder Kikker (ik-figuur). Vooral veel lol maken en zo tussendoor een opmerking over vooroordelen. De schoolscènes, vooral de omgang met mevrouw Knotters en Peuk, de surveillant, zullen de jonge lezers zeker boeien. Ook de wijze waarop de vrienden met elkaar omgaan en de verwijzingen naar eerste verliefdheden zijn aardig beschreven. De opbouw van het verhaal is echter minder geslaagd. Het begint met de mededeling dat Yoko vermoord is door stropers en he…Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties