Boek
Nederlands

De vrouw die van Picasso bleef houden

Julia Blackburn (auteur), Jeffrey Fisher (illustrator), Paul van der Lecq (vertaler)
Titel
De vrouw die van Picasso bleef houden
Auteur
Julia Blackburn
Illustrator
Jeffrey Fisher
Vertaler
Paul van der Lecq
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The woman who always loved Picasso
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
[58] p. : ill.
ISBN
9789403199900 (hardback)

Besprekingen

Zijn maagd en muze

Julia Blackburn geeft een stem aan de belangrijkste minnares van Picasso, de inspiratiebron voor tal van zijn kunstwerken.

'Ik vraag me weleens af waarom ik van iedereen juist hem heb gekozen om over te schrijven', bemerkte Julia Blackburn al in Draad. Het delicate leven van John Craske. Misschien heeft het antwoord iets te maken met dat woord, 'delicaat', want Blackburn graaft het liefst in de levens van zij die het moeilijk hadden. Zoals Marie-Thérèse Walter, minnares van Pablo Picasso en moeder van hun dochter Maya. Walter stond model voor Picasso en was jarenlang zijn muze. Hun verhouding veranderde in 1936 toen de fotografe Dora Maar ten tonele verscheen. Vanaf dan werd Maar vaker het onderwerp van Picasso's werk.

'Als ik in / een andere tijd / dan de mijne had geleefd / had ik misschien over dit alles / willen praten / om erachter te komen / waarom ik niet kon stoppen / met van hem te houden.'

Blackburn kiest in De vrouw die van Picasso bleef houden voor de poëtische vorm, voor gedichten die bijna als proza lezen.

Stier

Zeventien was Walter toen Pica…Lees verder

De vrouw die van Picasso bleef houden

Eerste zin. 4 juli 2018 en ineens bedenk ik dat ik over haar zou kunnen schrijven in de eerste persoon.

Op een kille winterdag in januari 1927 loopt de 46-jarige Pablo Picasso in Parijs voorbij de Galeries Lafayette wanneer zijn aandacht getrokken wordt door een blond meisje. Ze heet Marie-Thérèse Walter, zoals hij te weten komt nadat hij haar aangesproken heeft. Ze is zeventien en doet hem met haar jeugdige onschuld en dito enthousiasme misschien denken aan vervlogen tijden, maar misschien is het gewoon haar fysiek die hem aantrekt en die maakt dat ze niet veel later zijn model en geliefde wordt, de vrouw die zijn geliefdste dochter Maya zal baren, en die hij zal vereeuwigen op doeken als Femme au béret et à la robe quadrillée en Buste de jeune fille . Hun relatie, die Picasso onderhoudt naast zijn huwelijk met de Russische ballerina Olga Khokhlova, duurt meer dan acht jaar. Ook nadien zorgt de schilder dat zijn muze niets tekort komt.

Twee jaar geleden liep in Tate Modern een tentoonstelling over Picasso in 1932. De Britse schrijfster Julia…Lees verder

Julia Blackburn (1948, Londen), dochter van dichter Thomas Blackburn, schrijft fictie en non-fictie. In dit boekje, met helaas alleen de Nederlandse vertaling, verplaatst ze zich middels 42 ultrakorte en chronologisch ingedeelde scènes in Picasso’s minnares Marie-Thérèse Walther. Ze laat feiten van de wederzijdse maar ongelijkwaardige fascinatie in veronderstellingen en pure fantasie overgaan en doet dat voldoende overtuigend. Ze gebruikt zelfs een gefingeerde brief van de kunstenaar. Het register is dat van verhaaltjes met soms een pakkend beeld of een treffende mededeling: 'Later / gaf hij me het huis / in Zuid-Frankrijk, / de plek waar ik / me nog weer later / van het leven beroofde'. De ingehouden, zelfs laconieke toon blijkt een goede keuze, maar de stijl is te vlak en de verdieping reikt niet ver. Op gepaste momenten komt het zo belangrijke thema van destructie, nooit ver weg bij Picasso, wel duidelijk aan bod. De klein afgebeelde illustraties, eentje per tekst, hebben nauwelijk…Lees verder