Luisterboek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een ontslagen universitair docent ondervindt aan den lijve hoezeer de raciale verhoudingen in het hedendaagse Zuid-Afrika zijn gewijzigd.
Titel
In ongenade
Andere titel
Hans Croiset leest In ongenade
Auteur
J.M. Coetzee 1940-
Verteller
Hans Croiset
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Disgrace
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2008
8 cd's
Speelduur
ca. 473 min.
ISBN
9789059362291

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Integrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door acteur Hans Croiset. Een hoogleraar literatuurwetenschap aan een technische hogeschool in Kaapstad, Zuid-Afrika, valt in ongenade na een affaire met een jonge studente waarvoor hij wel schuld erkent, maar niet bereid is berouw te tonen. Hij trekt zich terug op het platteland, op de boerderij van zijn dochter, voor wier manier van leven hij maar moeilijk waardering kan opbrengen. Na een roofoverval door drie zwarten, waarbij zijn dochter ook nog verkracht wordt, stort zijn leven in. Langzaam, met behulp van de door hem geminachte vrienden van zijn dochter, komt hij er weer boven op. Het verhaal speelt duidelijk in de periode na de apartheid en het lijkt erop alsof de auteur een volledige omkering van de traditionele zwart-wit verhoudingen wil verbeelden. Coetzee (1940, Nobelprijs voor literatuur), die met 'In ongenade' voor de tweede keer de Bookerprijs won, heeft een heldere, compacte stijl, en lijkt, na een aantal postmo…Lees verder

Over J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

John Maxwell (J.M.) Coetzee (Kaapstad, 9 februari 1940) is een Australische schrijver en literair vertaler van Zuid-Afrikaanse origine. Op 10 december 2003 werd de Nobelprijs voor Literatuur aan hem uitgereikt. Coetzee wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van deze tijd.

Leven

Het voorgeslacht van Coetzee bestaat voor het merendeel uit naar Zuid-Afrika geëmigreerde 17e-eeuwse Nederlanders. Hij groeide op in een Engelstalige familie, maar spreekt ook Afrikaans (en daarmee redelijk goed Nederlands).

Coetzee studeerde wiskunde en Engels aan de Universiteit van Kaapstad. Begin jaren zestig verhuisde hij naar Groot-Brittannië, waar hij werkte als computerprogrammeur. Zijn ervaringen werden later verwerkt in het boek Youth (2002). Daarna studeerde hij literatuur aan de Universiteit van Texas in Austin en doceerde vervolgens tot 1971 Engels aan de Universiteit van Buffalo (Staatsuniversiteit van New York). I…Lees verder op Wikipedia