Boek
Engels

The childhood of Jesus

J.M. Coetzee (auteur)

The childhood of Jesus

In de reeks:
Twee bootvluchtelingen, een oudere man en een jongen die door de man onder diens hoede is genomen, proberen in een niet nader genoemd en grillig Spaanstalig land een nieuw leven op te bouwen.
Onderwerp
Bijbel, Ontheemden
Extra onderwerp
allegorieën
Titel
The childhood of Jesus
Auteur
J.M. Coetzee 1940-
Taal
Engels
Uitgever
London: Vintage, 2014
329 p.
ISBN
9780099581550 (paperback) 9780099581536 (paperback)

Besprekingen

Twee bootvluchtelingen proberen in een Spaanstalig land een nieuw leven op te bouwen: een al wat oudere man en een jongen die door de man onder zijn hoede is genomen. Een redelijk serieus portet van de pogingen van ontwortelde mensen om een nieuw leven op te bouwen wordt doorsneden door twee abstractere en moeilijk te plaatsen verhaalmotieven, ten eerste het feit dat de schrijver nergens specifiek zegt om welk land het gaat (hetgeen soms een Kafkaïaanse vervreemding in de hand werkt), en ten tweede het gegeven dat de man het in zijn hoofd gehaald heeft dat hij de moeder van de jongen zal vinden, met andere woorden dat hij een nog onbekende vrouw zal herkennen als de 'voorbestemde' en daardoor meteen ook biologische moeder van het kind. Hierdoor krijgt het verhaal iets surreëels en afstandelijks, en de lezer die verwacht een parabel over Jezus te gaan lezen zal eveneens bedrogen uitkomen. Een met veel vriendelijke ironie en een zeker meesterschap geschreven roman die weigert zich in he…Lees verder

Over J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

John Maxwell (J.M.) Coetzee (Kaapstad, 9 februari 1940) is een Australische schrijver en literair vertaler van Zuid-Afrikaanse origine. Op 10 december 2003 werd de Nobelprijs voor Literatuur aan hem uitgereikt. Coetzee wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van deze tijd.

Leven

Het voorgeslacht van Coetzee bestaat voor het merendeel uit naar Zuid-Afrika geëmigreerde 17e-eeuwse Nederlanders. Hij groeide op in een Engelstalige familie, maar spreekt ook Afrikaans (en daarmee redelijk goed Nederlands).

Coetzee studeerde wiskunde en Engels aan de Universiteit van Kaapstad. Begin jaren zestig verhuisde hij naar Groot-Brittannië, waar hij werkte als computerprogrammeur. Zijn ervaringen werden later verwerkt in het boek Youth (2002). Daarna studeerde hij literatuur aan de Universiteit van Texas in Austin en doceerde vervolgens tot 1971 Engels aan de Universiteit van Buffalo (Staatsuniversiteit van New York). I…Lees verder op Wikipedia